Coca-Cola ще инвестира 4 млн. лв. в центъра за финансови услуги във Варна

Инвестицията ще създаде 178 нови работни места, обяви зам.-икономическия министър

Снимка: МИ
„Koka-Кола Юрпиън Партнерс Сървисис България” ЕООД получи сертификат за инвестиция клас А за проекта „Разширяване на център за съвместни услуги", който ще се реализира в град Варна. Това е юридическото лице, което ще управлява центъра от името на бутилиращата компания на Coca-Cola за Западна Европа.

„Чрез инвестиционния проект се предвижда разширение на дейността на компанията с намерението да увеличи мащаба на своя финансов център за споделени услуги“, заяви Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката. По думите му инвестицията в размер на 4.2 млн. лв. ще разкрие 178 нови работни места.

Икономическият зам.-министър подчерта, че българската бизнес среда е устойчива и проектите могат да се натрупват. „Българско правителство работи много усилено за подобряване на инвестиционния климат, също така и за възможности за създаване на високо добавена стойност в секторите на услугите и производството. България е фактор по три причини: финансова стабилност, подобряване на бизнес средата и създаване на устойчив икономически растеж“, заяви Борисов.

Той изтъкна, че увеличаването на броя на новите проекти, осъществявани в икономически дейности с висока добавена стойност и завършен цикъл на производство, е изключително положителен знак за развитието на икономиката на страната. Зам.-министърът добави, че това е пример за добрите възможности за инвестиции в България, оценени от местните и чуждестранни потенциални инвеститори.

„Компаниите, които са се утвърдили в България, продължават да реинвестират в голям обем, което се потвърждава от Министерство на икономиката и от международните камари“, изтъкна Борисов.

През първото полугодие на 2019 г. са издадени общо 18 сертификата, 15 проекта за клас А и три проекта клас Б по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). От тях 8 проекта са във високотехнологични производства/услуги. „Осем проекта са извън столицата, включително в две общини с безработица над средната за страната“, подчерта Борисов. По думите му предвидените инвестиции възлизат на 246.5 млн. лв. като  се очаква разкриването на нови 2225 работни места. Предстои сертифицирането на нови 11 проекта.

„Видимо от данните само сертифицираните проекти по ЗНИ създават 2225 работни места, а до края на годината ще надхвърлят 5 хил. Факт е, че новите инвеститори избират България като инвестиционна дестинация и че могат да разчитат на качествена работна ръка“, завърши той.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини