Един от 8-те европейски суперкомпютъра ще е в България

Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро

Снимка: Pixabay
България е сред осемте европейски държави, в които ще бъдат разположение центрове за суперкомпютри. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която определи днешният ден като исторически за Европа. Тя обяви новината по време на днешното заседание на Съвета на министрите по телекомуникации в Люксембург. 

Европейски суперкомпютри на световно равнище ще има още в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. 

Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро. Суперкомпютрите са в основата на европейското технологично лидерство и могат да направят успешно конкурирането със САЩ и Китай. 

„Днес България прави решителна крачка напред като страна с потенциал за регионален лидер в областта на суперкомпютрите“, коментира Мария Габриел.

Суперкомпютрите ще подкрепят изследователите, промишлеността и предприятията в Европа при създаването на нови приложения в широк кръг от области – от разработването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата. 

Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC е добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, което стимулира иновациите и прави Съюза лидер на световно равнище в стратегически области.

„Убедена съм, че новите центрове ще повишат конкурентоспособността на Европа. Но още по-важното е, че суперкомпютрите ще носят реални и измерими ползи за хората. Те ще играят  важна роля в области като персонализираната медицина, създаването на лекарства, нови продукти и материали, биоинженерството, енергетиката и прогнозирането на времето“, заяви още българският еврокомисар. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | Мария Габриел | суперкомпютър | център | осем държави

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини