ЕК намали прогнозата за европейската икономика и предупреди за още рискове

Инфлацията у нас ще достигне 2% през тази година

Европейската комисия намали прогнозите си за растеж за всички големи икономики от Еврозоната и предупреди, че Brexit и забавянето в Китай заплашват да направят перспективата още по-лоша. Това пише в зимната прогноза за икономиката, публикувана от ЕК днес.

По-мрачните очаквания отразяват слабостите, с които се сблъска региона в края на 2018 г. като политическата нестабилност, която продължава да разклаща Италия, протестите във Франция, които намаляват производството, а автомобилната индустрия в Германия се бори да се възстанови от промените в регулациите. Несигурността около световната търговия и по-бързото от очакваното забавяне в Китай също представляват външни рискове за икономическите перспективи.

Темпът на растеж на европейската икономика през 2019 г. като цяло се очаква да бъде умерен в сравнение с високите темпове през последните години, а перспективите подлежат на голяма несигурност.

Всички посочени по-горе рискове са накарали ЕК да понижи оценката си за растежа на БВП на Еврозоната за 2019 г. до 1.3% от заложените 1.9% в есенната прогноза, публикувана през ноември. Прогнозата за 2020 г. се влошава до 1.6 от 1.7%.

Очакванията за растежа на БВП на ЕС също са ревизирани до 1.5% през 2019 г. и 1.7% през 2020 г. (есенна прогноза: 1.9% през 2019 г., 1.8% през 2020 г.). В България ръстът на БВП на годишна база се очаква да достигне 3.6% през 2019 г. и 3.6% през 2020 г. Инфлацията у нас ще достигне 2% през настоящата година и по прогноза ще се свие до 1.8% през следващата.

Икономическият тласък в началото на тази година беше потиснат, но основите остават стабилни, става ясно от доклада. Икономическият растеж ще продължи, макар и по-умерено. Европейската икономика ще продължи да се облагодетелства от подобряването на условията на пазара на труда, благоприятните условия за финансиране и леко експанзионистичната фискална политика.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | България | БВП | прогноза | Brexit | прогнозата