Караниколов: Суперкомпютърът в София ще привлече чуждестранни инвеститори

Българската иконимика ще се промени, убеден е ресорният министър

Снимка: Economic.bg/Архив
Изграждането на суперкомпютър в София е добре не само за имиджа на България, но и ще подпомогне развитието на икономиката, привличайки чуждестранни инвеститори. Това стана ясно от думите на иконмическия министър Емил Караниколов в ефира на БНТ. Според него позиционирането на машината у нас е доверие към страната и доказателство, че тук има достатъчно високо квалифицирани кадри, които да могат да оперират с нея. 

Той напомни, че за осемте суперкомпютъра в Европейския съюз, на един от които домакин ще е София Тех Парк, е имало сериозно състезание. Едно от необходимите условия за спечелването му е именно наличието на подготвени хора.  

Този суперкомпютър ще покаже на инвеститорите, че те могат да използват България и него, смята още икономическият министър. „Това е изключително ценно и съм сигурен, че тепърва ще идват инвеститори“, убеден е Караниколов, подчертавайки, че компютърът е насочен към бизнеса. 

С него ще може да се правят по 4 млрд. операции в секунда. Това ще позволи на играчи от автомобилния сектор например за кратко време да извършват ценни изследвания за конструкцията на превозните средства и компонентите в тях. 

За изграждането на суперкомпютъра, който трябва да заработи през 2020 г., правителството дава 12 млн. евро. Общата му стойност е 18 млн. евро, като остатъка от финансирането ще даде Еврокомисията. За да има резултат от инвестицията обаче, бизнесът и науката трябва да работят заедно. „Държавата го е осигурила, но оттук нататък бизнесът и науката трябва да работят съвместно, защото те са едно цяло“, изтъкна Караниколов.  

Суперкомпютърът, изглежда, е крачка към идеята за преструктуриране на родната икономика. Министърът коментира, че досега тя и преките чужди инвестиции са били движени от неща без добавена стойност, като приватизацията и фотоволтаиците например. „Нашата икономика ще се промени“, убеден е Караниколов, който подкрепи думите си с новопостроените през последната години заводи. „За една година бизнесът е разкрил заводи за 500 млн. лв., в които работят над 6 000 души“, каза той. 

Министърът коментира и идеите за диференциране на ставките за ДДС, като каза, че резултатите от това биха били краткосрочно, защото в дългосрочен план цените на стоките и услуги винаги растат. Затова по-важният приоритет на държавата е да се фокусира върху политиките за увеличаване на доходите, категоричен бе Караниколов. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | София | ЕС | наука | бизнес | суперкомпютър | София Тех парк | Емил Караниколов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини