Lockheed Martin представи планове за тих свръхзвуков пътнически самолет

Quiet Supersonic Technology Airliner ще превозва до 40 пътници

Lockheed Martin Aeronautics представи свой проект за нов свръхзвуков пътнически самолет, който ще е и тих. Плановете, макар и все още на концептуално ниво, може да са ясна индикация за това, че сме на ръба на нова златна ера на супер-бързото въздухоплаване, коментира Си Ен Ен.

Quiet Supersonic Technology Airliner, елегантен реактивен самолет с два двигателя, който ще превозва до 40 пътници при скорост Mach 1.8, бепредставен на конференция на Американския институт по аеронавтика и астронавтика в Далас.

Макар и все още далеч от етапа на изграждане, дизайнът използва работата на Lockheed Martin с NASA по създаването на  X-59 Quiet SuperSonic Technology X-plane - свръхзвуков самолет, който не създава интензивен звуков шум, който обикновено се свързва с въздухоплавателните средства, нарушаващи звуковата бариера.

Силният шум, създаван от Concorde, когато той премина прага на скорост Mach 1, пречеше на самолета да експлоатира наземни маршрути, значително намалявайки неговата икономическа жизнеспособност.

В момента се провеждат тестове за X-59, които биха могли да проправят пътя за преосмисляне на регулациите, забраняващи свръхзвукови полети по суша. Затова американският военен и аерокосмически гигант иска да е готов с търговски самолет, който може да се възползва от новооткритите маршрути.

Проектът QSTA не е единственият за нов търговски свръхзвуков пътнически самолет на чертожната маса. 

Американският стартъп Boom Supersonic е привлякъл инвестиция от 10 млн. долара от Japan Airlines и според сведенията десетки предварителни поръчки за предвиждания му 55-местен самолет, способен да достигне скорост Mach 2.2.

Ако бъде разрешено използването на свръхзвукови самолети по най-големите авиационни маршрути, времето за летене може значително да се съкрати, смятат експертите.

Засега обаче това е въпрос на бъдеще.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пътнически | свръхзвуков самолет | Lockheed Martin | Quiet Supersonic Technology Airliner

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини