На първо четене: Депутатите одобриха партийни субсидии от 1 лев

Първият транш по новата схема трябва да бъде направен до 30 юни, ако законопроектът бъде одобрен окончателно дотогава

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Със 117 гласа „за“ и 90 „против“ депутатите в Пленарна зала одобриха на първо четене драстичното намаление на партийните субсидии до 1 лев на реално получен глас. Промяната ще влезе в сила, след като бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник. Първото плащане по новата схема, трябва да бъде направено до 30 юни.

Предвидени са по четири транша на година – до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември. Размерът на субсидията ще се определя като се умножи броят на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция по размера за един получен действителен глас. Размерът за един получен действителен глас се определя със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, като за остатъкът от 2018 г. той се фиксира на 1 лев.

Държавната субсидия вече ще се предоставя на политическите партии или коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители, както и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от 1% от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Разликата сега е, че гласовете на невлезлите в Народното събрание партии и непреминали границата от 1% няма да се преразпределят на останалите, които са изпълнили горните условия. Досега това беше причината партиите да получат не 11 лева на глас, както е записано в Закона за бюджета, а по 13.25 лева.

Със сегашните промени е предвидено партиите да върнат всички надвзети пари от 2016 г. насам.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини