KKR купува издателя на Business Insider и Bild в сделка за $7,7 млрд.

Американският фонд се договори с инвеститорите на Axel Springer

KKR купува издателя на Business Insider и Bild в сделка за $7,7 млрд.
Американският фон за частни инвестиции KKR иска да купи собственика на Business Insider и да го направи публичен в сделка, която оценява европейската издателска компания на близо 8 млрд. долара.

KKR в сряда предложи на инвеститорите на Axel Springer €63 ($71.40) на акция в сделка, която има подкрепа от най-големия акционер на компанията, Фриде Шпрингер, и главния изпълнителен директор Матиас Дьофнер. 

Офертата оценява базираната в Берлин компания на 6,8 млрд. евро (7,7 млрд. долара). Цената е с 12,5% премия спрямо тази на затваряне във вторник и увеличение с близо 40% от края на май, когато за първи път бяха докладвани преговори между компаниите.

Axel Springer, която притежава редица издания, включително най-големия немски таблоиден вестник Bild и уебсайта Business Insider, беше подложена на силен натиск от страна на инвеститорите през последните месеци.

Издателят заяви в сряда, че очаква приходите за текущата финансова година да намалеят "до нисък едноцифрен процент." Той също така очаква печалбите да спаднат през предходната година.

Шпрингер, вдовицата на основателя Аксел Шпрингер и собственик на 42% от компанията, заяви в изявление, че партньорството с KKR ще позволи нови инвестиции.

"Нашите журналистически принципи и нашата корпоративна култура остават основата, върху която изграждаме и в която имаме доверие", каза тя. "KKR ще бъде добър партньор, който вижда нещата по същия начин."

Аксел Шпрингер  управлява и съвместно предприятие, което публикува европейското издание на Politico.
Коментари: 0