Най-младите милиардерки в света карат коли втора ръка

Въпреки това те често парадират със скъпи вещи, занимания и ваканции

Александра и Катарина Андресен
Александра и Катарина Андресен
Снимка: Frédéric Boudin | Ferd
20:01 23.08.2019
Трудно е да си представим милиардер като тийнейджър, но това е реалността за норвежка наследница, която наследи богатство, което в момента се оценява на 1,4 милиарда долара, много преди 20-ия си рожден ден.

Александра Андресен, която вече е на 23 години, за пръв път се появява в списъка на милиардерите на Forbes през 2016 г., когато е само на 19 години. Forbes я обяви за „най-младият милиардер в света“ по онова време, въпреки че звездата от риалити телевизия Кайли Дженър и нейната растяща козметична империя оттогава са взели титлата, според Forbes. Но докато Дженър се слави с колекцията си от луксозни превозни средства (включително два Range Rover-а и Rolls Royce), Александра и нейната сестра, 24-годишната Катарина, които също са наследили своето милиардно богатство в тийнейджърските си години, се оказват по-скромни относно избора на кола.

Катарина казва пред медиите през 2016 г., че родителите им са ги научили да не живеят прекалено екстравагантно, особено що се отнася до техните превозни средства, разказва CNBC.

„Татко има правило, че можем да си купим хубава кола, но тя трябва да е втора ръка“, казва Катарина за баща си Йохан Андресен-младши. Той ръководи семейния бизнес, инвестиционната компания Ferd, която е една от най-големите частни компании в Норвегия, според The Telegraph. Като такава през 2016 г. Катарина е карала употребявано Audi, което е купила след като продала своя Volkswagen Golf, управляван преди това от баба й. (Въпреки че Катрина е била глобена с 30 000 долара за шофиране в нетрезво състояние в Audi Q3 в Норвегия през 2017 г. и се извини за грешката си).

Междувременно Александра заяви, че активно се стреми да пести парите си, въпреки факта, че притежава повече богатство от почти всеки на нейната възраст.

„Всъщност спестявам през цялото време, винаги съм го правила“, казва Александра в интервю през 2014 г. за корпоративното издание на Ferd. „Спестявам от доходите си и паричните награди, които печеля в състезания или ако получа пари като подарък за рождения си ден. Това означава, че мога да си купя неща, които наистина искам, като чанта или чифт обувки, без да се налага да искам от майка или татко пари".

Макар да призна, че парите „са необходимост“, Александра казва още в това интервю, че не иска парите да са „нещо, което трябва да използвам в изобилие.“ Тя отбелязва, че богатството на семейството й, а през последните години и нейното собствено, й е предоставило много възможности, включително да подкрепи кариерата си на професионален конен ездач.

И докато сестрите твърдят, че родителите им са ги научили да не парадират с богатството си прекалено много, те все пак успяват да се насладят на статута си на милиардер, както се вижда от техните профили в социалните медии, които показват, че двете сестри често пътуват на средиземноморски ваканции или парадират с луксозни дрехи (като чанта Louis Vuitton) и да се занимават с дейности като конна езда, скокове с парашут и яхтинг.

Днес Александра Андресен е професионален състезател по конен спорт, спечелил множество международни награди по езда и спонсорирана от известни марки в конния спорт като Kingsland и Samshield.

Междувременно по-голямата сестра Катрина е по-вероятно от двете да последват стъпките на баща си, ръководейки семейния бизнес, въпреки че баща им е заявил, че няма намерение да принуждава дъщерите си да работят в компанията. („Ще им дам възможност да избират като хора, а не като предварително програмирани роботи“, казва Йохан Андресен пред норвежкия вестник „Aftenposten“ през 2016 г.). Катарина е учила социални науки в Амстердамския университет и е била на стаж в Ernst & Young, и в момента работи като маркетинг координатор в норвежката компания за спортни стоки Brav, която е собственост на инвестиционната компания на нейното семейство.

Наречен Ferd, семейният бизнес е инвестиционна компания, която притежава хедж фондове, заедно с масив от дялови участия и активи в недвижими имоти. Семейство Андресен преди това е спечелило парите си като един от водещите производители на цигари в Скандинавия, с бизнес, датиращ от 1849 г., но семейството е продало бизнеса си с тютюн през 2005 г. за почти 500 милиона долара.

Сестрите Андресен притежават всяка по 42,2% във Ferd, докато баща им все още управлява компанията. Участието на двете момичета стана обществено известно, когато навършиха 17 години, тъй като норвежките данъчни власти публикуват данни за данъчните декларации за гражданите, след като навършат пълнолетие. 

Тогава Катрина каза, че е получила стотици нови молби за приятелство във Facebook, когато личното й богатство е станало обществено достояние в тийнейджърските й години, според Forbes.

През 2016 г. Forbes пише, че семейство Андресен вероятно е получило значителни данъчни облекчения, прехвърляйки акциите на компанията на двете дъщери в ранна възраст, според законите за данък върху богатството в Норвегия.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: коли | млади | Катарина Андресен | Александра Андресен | милиардерки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини