Безработицата в Гърция достигна най-ниското ниво от 2011 г. насам

Въпреки ръста, южната ни съседка изостава значително от останалите страни в ЕС

Безработицата в Гърция достигна 17.2% през май, което е най-доброто ниво от 2011 г. насам, пише Евронюз. Това е знак, че проблемната икономика на страната се възстановява и показва умерен растеж.

Нивото на безработица през септември 2013 г. беше 27.8%, така че последното подобрение е значително. Въпреки това, то е над два пъти по-високо от средното ниво за страните в Европейския съюз и Еврозоната. Към 2019 г. безработицата в Еврозоната е 7.5%, а в ЕС е 6.3%. За същия период безработицата в Гърция възлиза на 17.2% - подобрение с 2 процентни пункта спрямо миналата година.

Младежката безработица в страната през май е паднала до най-ниското си ниво от началото на кризата с гръцкия държавен дълг, но повече от една трета от младите хора нямат работа. Младежката безработица остава висока - 33.8%, което отбелязва подобрение с над 5 процентни пункта спрямо миналата година.

Повече от 400 000 квалифицирани млади гърци са се преместили да работят в чужбина, в търсене на по-добра заплата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | ЕС | безработица

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини