Един от съоснователите: Facebook трябва да бъде разбита

Според Крис Хюс сега Марк Зукърбърг има "безконтролна власт"

Крис Хюс е един от хората, помогнали на Марк Зукърбърг да превърне Facebook от студентски проект в истински бизнес. Сега той призовава компанията да бъде разбита.

В редакционен коментар, публикуван в четвъртък от "Ню Йорк Таймс", Хюс казва, че Зукърбърг има "безконтролна власт" и влияе "далеч повече от всеки друг в частния сектор или в правителството".

Време е, пише той, регулаторите да разбият Facebook.

"Марк е добър, мил човек. Но аз съм ядосан, че фокусът му върху растежа го накара да пожертва сигурността и цивилизоваността пред кликовете", пише Хюс.

"Разочарован съм от себе си и от екипът на Facebook в ранните години, че не помислихме повече за това как алгоритъмът на News Feed може да промени нашата култура, да влияе на изборите и да даде възможности на националистическите лидери", продължава той. - И се притеснявам, че Марк се е обградил с екип, който укрепва убежденията му, вместо да ги предизвиква".

Хюс е поредният от редица видни предприемачи и технически ръководители, които призовават за по-стриктно регулиране на Facebook и други онлайн платформи. Те казват, че страните по света бързат да въведат по-добър контрол след вълната от скандали, свързани със защитата на личните данни, намесата визбори и разпространението на дезинформация.

Крис Хюс - Снимка Facebook профил

Хюс, който не работи във Facebook повече от десетилетие, твърди, че състезателният стремеж на Зукърбърг и търсенето на господство са накарали компанията да контролира около 80% от приходите на социалните мрежи в света.

Дружеството, което той е създал, пише Хюс, сега е "силен монопол".

"[Зукърбърг] е създал левиатан, който изтласква предприемачеството и ограничава потребителския избор. Нашето правителство трябва да гарантира, че никога няма да загубим магията на невидимата ръка", казва Хюс.

И добавя: "Марк никога няма да има шеф, но някой трябва да ограничава властта му. Американското правителство трябва да направи две неща: да разбие монопола на Facebook и да регулира компанията, за да я направи по-отговорна пред американския народ."

Според Хюс Facebook, Instagram и WhatsApp трябва да бъдат разделени на три отделни публично търгувани компании. С течение на времето Зукърбърг и други изпълнителни директори би трябвало "да бъдат задължени да продадат акциите си.

Предприемачът също така подкрепя създаването на нова държавна агенция в САЩ към Конгреса, която да регулира технологичните компании.

От социалната мрежа засега не са коментирали редакционната статия на Хюс.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | Марк Зукърбърг | социална мрежа | Крис Хюс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини