Почти половината от гласовете на изборите в Естония са подадени онлайн

Страната въведе i-Voting система още през 2005 г.

15:44 11.03.2019
Много държави по света, в това число и България, все още се борят с машинното гласуване, а междувременно Естония като че ли с удоволствие се възползва от възможностите на онлайн вота. Почти 44% от гласовете на приключилите неотдавна парламентарни избори в страната са подадени чрез системата i-Voting (за интернет гласуване), предава Engadget. За сравнение на европейските избори през 2009 г. тя е използвана от едва 16% от естонците. 

Постигнатият сега процент на гласоподаватели онлайн не е голяма изненада предвид усилията на Естония през последните две десетилетия да приведе управлението си в дигитална форма. 

Системата е уникално решение, което цели да въвлече повече хора в управленските процеси. Тя стартира официално през 2005 г., когато Естония стана първата в света държава, позволила подобен метод на гласуване в националните си избори. Още тогава личните карти на гражданите имат вградени идентификационни чипове.

През 2011 г. системата бе доразвита и на хората се даде възможност да гласуват по още по-удобен начин – директно през мобилните телефони. Това стана реалност благодарение на специални SIM карти и ПИН кодове. Системата позволява на човек дори да смени начина си на гласуване, но в определен срок преди самия изборен ден, в който i-Voting вече не може да се ползва. 

Естония е ярък пример за целия свят по отношение на цифровизацията на публичните услуги, докато останалите държави трудно приемат този модел. Източноевропейската страна обаче е малка и според анализаторите не е толкова апетитна за чуждестранна намеса, както са САЩ и западноевропейските нации. Въпросът със сигурността е един от най-критичните и макар в Талин да са предприели действия в тази посока, изследователи вече са откривали уязвимости в системата им. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пране на пари | електронно управление | криптовалути | Естония | е-гражданство | е-резиденти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини