Поскъпването на жилищата в САЩ се забавя

Купувачите са стигнали предела на възможностите си, дори при рекордно ниските лихви, смятат анализатори

Снимка: Pixabay
Цените на жилищата в САЩ са се повишили през март, но ръстът е най-бавният за последните шест години и половина, пише USA Today. Индексът на цените на жилищата S&P CoreLogic Case-Shiller 20-city се е покачил с 2.7% спрямо предходната година. Спрямо февруари обаче има спад февруари.

Повишаването на цените в градове като Сиатъл и Сан Франциско вече се охлажда. В национален мащаб ръстът изпреварва растежа на заплатите, пише изданието. Това е една от причините да се забавят продажбите.

Цените на жилищата в Сиатъл са нараснали с 1.6% през март спрямо предишната година, докато през същия месец на 2018 г. ръстът е бил 13%. Цените в Сан Франциско са нараснали само с 1.4%, а най-голямото увеличение се наблюдава в Лас Вегас - с 8.2%, следван от Финикс с 6.1%.

Продажбите на съществуващи жилища са се понижили през април и са с 4.4% по-малко, отколкото през миналата година.

„Купувачите са достигнали лимита на това, което са склонни да платят, дори и при ниски лихви по ипотечните кредити и дори на места, където доходите са високи“,  каза Матю Спийкман, икономически анализатор в Zillow.

Дори и с по-малкото увеличение през март, цените на жилищата все още нарастват по-бързо от инфлацията, която се е повишила с 2% през април спрямо предходната година.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: жилища | цени на жилищата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини