Столична община наложи глоба от 109 хил. лв. на „Джи Пи Груп“

Общият размер на санкции за всички участници в ремонта на ул. "Граф Игнатиев" до този момент е 290 хил. лв

Столична община наложи глоба от 109 хил. лв. на „Джи Пи Груп“

Снимка: Economic.bg

Столична община ще наложи санкция на фирмата изпълнител "Джи Пи Груп" в размер на 109 хил. лв. заради лошо качество и констатирани проблеми при ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви край на ремонта, но инспекцията на общината е констатирала незадоволително качество в отделни участъци.

Стойността на целия ремонт, в която се включват строителство, проект, строителен надзор, е около 25 млн. лв. с ДДС, като по-голямата част от тях са европейско финансиране.

"Цялостната площ на зоната е малко над 40 дка, като констатирани недобре изпълнени дейности са на площ около 15 дка. Точно в тези участъци е наложена максималната санкция от 5% от всяка дейност", обясни Фандъкова, като се извини на гражданите за неудобствата, които възникнаха по време на изпълнението на проекта.

Сред констатираните проблеми са различна големина на фугите и недостатъчно фугиране на места. В определени зони има недобре оформена и подредена настилка и некачествено озеленяване.

Гаранцията на ремонта на улица "Граф Игнатиев" е 8 години, припомни още столичният кмет. Тя поясни, че общият размер на санкции за всички участници в проекта до този момент е 290 хил. лв. Проектантът е с наложена неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2, която е в размер на 35 хил. кв., а още миналата година бе наложена максимална санкция на надзора в размер на 86 200 лв.

Коментари: 0