Новата агенция за пътна безопасност получи 3 млн. лв. за 2019 г.

Бюджетът за следващите години все още не е гласуван

12:33 24.04.2019
Близо 3 млн. лв. бюджет за тази година на новата агенция за пътна безопасност гласува правителството днес. Допълнителните разходи по бюджета бяха одобрени и ще бъдат осигурени за сметка на бюджетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Ресурсът ще се използва за осъществяване на функциите на агенцията за ръководство, координиране и контрол на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата, включително и за създаване на административен капацитет.

Държавна агенция „Безопасност на движението на пътищата“ бе създадена през месец февруари т.г. и бе оглавена от бившия зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова. Агенцията има няколко основни функции. Една от тях е да събира информацията от всички ведомства и ще прави системен анализ. "Безопасността на движението по пътищата е системен проблем, който се влияе от много фактори – поведение на хората, качество на пътя, качество на колите. Отделни ведомства отговарят за тези елементи – всяко едно от тях има правомощия и функции, но липсва системен подход”, обясни Крумова.

За създаване на ново звено заговори първо вицепремиерът Томислав Дончев след катастрофата край Своге през август, в която загинаха 20 души. Подобен орган обаче вече съществува под шапката на Министерството на вътрешните работи и се казва Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Според Дончев обаче липсва синхрон между всички структури, отговарящи за пътната безопасност у нас, каквото е и мнението на Борисов.В началото на декември премиерът Бойко Борисов заяви, че отговорността за движението по пътищата се споделя между 11 институции. Те обаче очевидно не работят, за да се налага създаване на още едно звено, което да ги контролира и координира.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бюджет | правителство | Малина Крумова | агенция по пътна безопасност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини