Сашо Диков и Емил Кошлуков са сред кандидатите за шеф на БНТ

Те ще се състезават за поста с още шестима кандидата

17:43 03.06.2019

Журналистът Сашо Диков и настоящият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков са сред осемте кандидата за поста генерален директор на Българската национална телевизия, съобщи Съветът за електронни медии.

Своите концепции за управлението на обществената телевизия са подали общо осем кандидата (по реда на приемане): Сашо Йовков, Никола Тодоров, Кръстю Вапцаров, Явор Симов, Сашо Диков, Радостслав Главчев, Емил Кошлуков и Стоил Рошкев.

Емил Кошлуков обаче не отговаря на критериите за директорски пост в БНТ, алармира в края на април Асоциацията на европейските журналисти–България (АЕЖ-България). Организацията посочи, че в цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на Кошлуков. От там допълват, че е още по-притеснителен фактът, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия „Алфа“ на партия „Атака“, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

До 25 юни СЕМ трябва да оповести кандидатите, допуснати до участие в процедурата по избор на генерален директор на БНТ. Имената на участниците, които ще се явят на изслушване, ще бъдат обявени до 1 юли. СЕМ трябва да определи новия генерален директор на БНТ на 5 юли.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Сашо Диков | Емил Кошлуков | генерален директор | БНТ | Българска национална телевизия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ