Таванът на американския дълг ще бъде достигнат в края на лятото

Финансовият министър Стивън Мнучин поиска от Конгреса да гласува бързо ново повишение на лимита, за да не се стигне до криза

Снимка: БТА
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин призова в сряда Конгреса да повиши тавана на американския дълг колкото е възможно по-скоро, тъй като според него лимитът ще бъде достигнат около края на лятото.

„Не бих дал точна дата, но бих казал, че ще е към края на лятото“, каза Мнучин по време на изслушване в Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите.

На въпрос дали има потенциал за нова криза, каквито вече имаше на няколко пъти през последните години, той заяви: „Споделям вашата загриженост. Бих призовал Конгреса да вдигне тавана на дълга колкото се може по-скоро“.

Мнучин каза още, че Съединените щати проучват ефектът, който подготвяните вносни мита върху китайски стоки за 300 млрд. долара ще имат върху потребителите. Също така той заяви, че правителството е на един месец от тяхното въвеждане.

По-рано този месец Белият дом вдигна тарифите от 10 на 25% за внос на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Това предизвика Пекин да отвърне с ответни мита, а краят на водената вече 10 месеца търговска война между двете държави е все по-далеч от приключване.

„Вероятно няма да има решение още 30 до 45 дни“, каза Мнучин по време на изслушването, като добави, че е говорил с главния финансов директор на Walmart Inc. за това как тарифите ще повлияят на потребителските цени.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: таван на дълга | американски дълг | сълг на САЩ | щатски дълг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини