Технологични компании лекуват главоболие без лекарства

Снимка: Sana
Годината е 1992-а, когато лекарите казват на Ричард Хандбъри (основател и главен изпълнителен директор на Sana Health), че има само пет години живот. Той е едва на 19 години, когато след автомобилен инцидент остава прикован в инвалидна количка, а заради силното си главоболие не може дори да спи. Състоянието му се влошава от тежките лекарства, които хем намаляват ефективността му, хем увреждат нервната му система и в крайна сметка заплашват да го убият. 

Един филм обаче променя всичко – „Хъдсън Хоук“ от 1990 г. с Брус Уилис, който по думите на самия  Хандбъри буквално му спасява живота. „Докато гледах, осъзнах, че е променил нивата на болката ми повече от морфина“, казва той. Така у него се ражда идеята да използва визуални стимули, за да повлияе на състоянието си.

Хандбъри създава Sana. Днес компанията е известна със своите маски, които човек слага за 15 минути върху очите си преди лягане или на 15-минутни интервали през деня. Устройството мери  промените в сърдечния пулс, администрира светлинните и звукови импулси. Целта е да се стимулира аудио-визуалната кора на човешкия мозък. 

Десетки милиони хора страдат от главоболие. Продуктът на Sana атакува не само този проблем, но и друг – с пристрастяването към опиати на хора, опитващи да преодолеят болката. Само в САЩ от свръхдоза умират по 130 души дневно. 

Към момента Sana е достъпна за ползване само за клинични изпитвания. На пазара има и други играчи като Bioness и Cefaly, които също разработват устройства за невромодулация, които имат потенциала да намалят или напълно да премахнат болката, както и прекомерното използване на опиати. 

През 2017 г. Администрацията за храни и лекарства (FDA) в САЩ одобри устройството на Cefaly за лечение на мигрена. То се поставя за час или два по време на главоболие, като изпраща електрически импулси през кожата до тригеминалния нерв, успокоявайки по този начин галвния виновник за болката. 

StimRouter на Bioness също получи одобрение от FDA. Решението се базира на малки безжични електроди, които чрез проста операция се поставят под кожата на пациента, точно до нерва. Чрез външно устройство след това се извършва стимулация посредством електрически импулси. 

Разработчиците на тези устройства, проправящи си път в здравеопазването, вярват, че невромодулацията има предимство пред хапчетата. С навлизането им на пазара се очаква и цената им да се понижи, което ще ги направи значително по-достъпни. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: технологии | лекарства | Sana | главоболие | електроди | мигрена

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини