„Телетол“ сезира ЕК и прокуратурата за корупция в АПИ и МРРБ

Компанията настоява прокуратурата да започне разследване срещу шефа на АПИ Георги Терзийски и шефа на толуправлението Олег Асенов

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков
14:26 10.07.2019
Вторият Национален доставчик на електронни услуги „Телетол“, която беше декласирана от Агенция „Пътна инфраструктура“ и към момента няма право да продава е-винетки заради „оперативна несъвместимост“, ще сезира Европейската комисия и прокуратурата в България с конкретни детайли за "злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция" от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Телетол“ обяснява в съобщение до медиите, че е започната процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право, и с цел защита на правата на потребителите на е-винетки. 

Компанията поиска прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното тол управление Олег Асенов за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки. На прокуратурата е предаден и детайлен доклад, съдържащ информация, факти, документи в подкрепа на твърденията. В сигнала са посочени и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения действащ национален доставчик - "Интелигентни трафик системи" ЕАД, който и до момента продължава да е монополист.

“Сезираме прокуратурата, след като ни бе оказан административен натиск в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяваме чрез изработеното от нас мобилно приложение. Дързостта на държавни служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и е груба демонстрация на административен произвол. Това е липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите”, каза Мартин Димитров от „Телетол“.

“Очакваме на българското правителство да бъде наложено да поправи порочната си практика, която е в разрез с европейските правила”, каза Лиляна Деянова.

В случай че правителството откаже да направи това, Европейската комисия ще заведе дело в Европейския съд и не е изключена възможността българската тол система, от която е част и електронната винетка да последва съдбата на германската тол система, която беше спряна от Европейския съд, именно заради дискриминационна практика, а договорът с "Капш" - избран за оператор на системата там - бе незабавно прекратен, пишат от „Телетол“ в съобщение до медиите.

Междувременно вчера пътната агенция сключи договор с трети Национален доставчик на услуги „Конкорд смарт инфраструктура“, която ще има 10 дни да докаже оперативната си съвместимост със системата. Именно на този етап възникна проблема с „Телетол“ и договорът за предоставяне на услуги беше прекратен.

От пътната агенция заявиха за Economic.bg, че към този момент няма да коментират темата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | тол система | е-винетки | Телетол | Национална тол управление | Олег Асенов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини