В Европа вече има държава с пълно 5G покритие

Монако използва оборудване на Huawei за изграждането на своята мрежа от ново поколение

В Европа вече има държава с пълно 5G покритие

Снимка: Pixabay

12187 ~ 2 мин. четене
Княжество Монако стана първата страна в Европа с 5G покритие на територията на цялата страна. За изграждането на инфраструктурата е използвано оборудване на китайския гигант Huawei, предава TechNode. 

Монако е първата държава на континента, която приветства 5G технологията на Huawei, докато междувременно компанията се бори срещу силния международен натиск заради опасения за сигурността. 

Важното в случая е, че сега производителят от Шънджън има шанса да демонстрира възможностите на своите продукти в реално време. Дебютът в Монако ще привлече погледите на останалите европейски държави, като не е изключено те да преосмислят отношението си към Huawei. 

Стартът на 5G мрежата в княжеството идва и на фона на отхлабената примка на САЩ по отношение на китайския гигант. Администрацията във Вашингтон обяви намаляване на ограниченията за търговия с Huawei. 

Monaco Telecom, собственост на френски милиардер, подписа споразумение с китайския производител още през септември миналата година. От операторът уверяват, че са предприели всички необходими мерки за сигурността на своите мрежи.
 
Huawei влезе в окото на международна буря вследствие на влошилите се търговски отношения между САЩ и Китай. Компанията е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, а според мнозина и с най-напредничави 5G разработки на конкурентни цени. Американските власти натискат съюзниците си по света да забранят продуктите на марката заради опасенията, че те се използват от Пекин за шпионаж. 

Европа е раздвоена в отношението си към Huawei, като много от лидерите на Стария континент не са напълно убедени в тезата на САЩ. Много страни правят собствени проучвания за нивата на сигурност на китайските продукти. Великобритания и Германия, изглежда, ще позволят използването им в определени части от своите бъдещи мрежи. 

Междувременно доклад на GSMA – индустриалната група, представляваща телекомуникационните компании, установи, че изключването на Huawei и ZTE от европейските 5G мрежи може да струва на операторите общо 62 млрд. долара. 

Що се отнася до Монако, княжеството е втората най-малка държава в света и има един от най-високите доходи на глава от населението. Страната не е част от ЕС, но поддържа тесни връзки с Блока, като използва еврото и премахна граничния контрол.  

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg