Tesco вдига заплатите с 10.45%, но премахва бонусите за служители

Увеличението ще стане на два пъти и ще се изравни с конкурентите Lidl и Asda

Снимка: Tesco
Tesco зарадва служителите си с 10.45% увеличение на почасовото заплащане, като през следващите две години ставката ще стане 9.30 лири на час. Работниците обаче ще загубят годишните си бонуси, съобщава "Гардиън".

През септември веригата супермаркети ще увеличи минималното почасово заплащане за работниците от магазините и складовете си от £8.42, едно от най-ниското заплащане сред веригите за хранителни стоки, до 9 паунда на час. Това ще изравни заплащането в Tesco с това, което в момента заплащат Lidl и Asda. То е повече от заплащането в друга верига супермаркети - Morrisons. Но служителите на Morrisons, които се очаква да получат увеличение на заплатите тази есен, получават бонус, равен на до 3% от годишната заплата.

Повишаването на заплащането в Tesco, което е равно на почти 1 200 лири стерлинги за някой на 30-часова работна седмица, ще бъде компенсирано от загуба на годишен паричен бонус, който възлиза на максимум 3.5% за целия персонал тази година.

Отрязването на бонусите на работниците в магазините и складовете идва на фона на годишния бонус в размер на 1.6 млн. паунда, който получи изпълнителният директор на Tesco Дейв Луис през тази година. С него общото му годишно възнаграждение достигна 4.6 млн. паунда.

Докато второто повишаване на заплатите не влезе в сила през октомври 2020 г., когато заплащането ще стане 9.30 лири на час, работниците на Tesco все още ще печелят по-малко от колегите си в Aldi, които получават 9.10 лири на час, а в Sainsbury's персоналът получава 9.20 лиши на час от септември миналата година. 

Служителите на Sainsbury, които са загубили правото си на платени почивки и бонуси в полза на по-голямо почасово заплащане през 2018 г., имат обещан още един преглед на заплащането им през март 2020 г.

Големите търговци на дребно са принудени да подобряват почасовите си ставки за служители на складове и магазини след близо 5% увеличение на законовата минимална заплата до £8.21 за час от април и засилване на конкуренцията сред работещите в резултат на затруднения пазар на труда, отчасти в резултат на несигурността за работещите от ЕС, свързана с Brexit.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплата | служители | бонуси | заплащане | Tesco | почасово

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини