Учени откриха нов признак за живот на Марс

Curiosity засече следи от метан на Червената планета

Снимка: Pixabay
11:18 23.06.2019
Космическият апарат на НАСА "Curiosity" засече следи от метан на Марс, което изненада учените, тъй като наскоро пристигналият "Марс Трейс Газ Орбитер" не откри никакви признаци за съществуването му на Червената планета. 

Това според експертите означава, че Марс изригва метан от време на време, което е възможно доказателство за съществуването на микробен живот под повърхността.

Още през 2013 г. "Curiosity" откри метан на повърхността на планетата, но по-късно доказателствата за наличието му изчезнаха. Откритието бе потвърдено и от Европейската космическа агенция Mars Express, която също попадна на метан.

В по-ранните изследванията плътността на метала бе до 7 части на милиард в атмосферата, но проучванията от тази седмица показват много по-високи нива - 21 части на милиард.

Учените все още нямат заключение за откритието, тъй като данните се обработват. Очакват се първите резултати да бъдат готови следващата седмица. Според експертите е напълно възможно газът да се произвежда от микроби, които живеят в условия с ниско съдържание на кислород. 

През следващата година предстоят две нови мисии на Марс с апарати на НАСА и на Европейската космическа агенция. Очаква се те да достигнат Червената планета през 2021 г. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: марс | учени | живот | откритие | Curiosity | метан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини