Все повече консервативни депутати подкрепят втори референдум за Brexit

Според бившия министър на университетите и науката другият вариант е напускане без сделка, а той е много по-лош

Снимка: БТА
Все по-голям брой депутати от Консервативната партия, включително някои лидери, признават, че втори референдум за Brexit е единственият изход от сегашната патова ситуация във Великобритания. Те обаче са твърде изнервени, за да си позволят да коментират темата открито, е казал за The Guardian Сам Джийма, един от кандидатите за лидерската позиция на Тереза Мей.

Джийма, който е единственият кандидат за лидер на Торите, който се надява на „народния вот“, заяви, че някои от неговите конкуренти за поста осъзнават, че страната върви към втори референдум, тъй като изборът вече е или това, или напускане без сделка, което ще е най-лошият вариант.

„Има редица кандидати за лидерството, които признават това. Те обаче не искат да го предложат, докато тече надпреварата за поста“, каза той.

Бившият британски държавен министър за университетите и науката също така казва, че в момента има „значителен брой“ консервативни депутати, готови да приемат, че обръщането към избирателите е единственият начин да се прекъсне безизходицата.

„Подкрепата за втори референдум нараства, тъй като сме изправени пред възможността да няма сделка“, каза той. „Вярвам, че невъзможният и нежелан избор, с който ще се сблъскаме при нов премиер, е Brexit без сделка или втори референдум, а при тази ситуация подкрепата на консервативните депутати нараства още повече“, добави той.

„Все още обаче сме на етап, при който хората са нервни от тази възможност, защото това се разглежда като либерален ход, но според мен единственото нещо, което има значение, е как да преследваме националните интереси“, коментира още Сам Джийма.

Той също така обвинява съперниците си, че „не са честни с електората и страната“, като предлага решения, които „знаем, че няма да работят, но са политически удобни“.

На онези, които изключват втори референдум, той казва: „Не е от значение какво искате. Не е от значение както харесвате. Това е, което можете да постигнете. Няма друг план, който да прекъсне безизходицата в парламента“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Брекзит | консерватори | консервативна партия | тори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини