Засега само „Росатом“ иска да строи АЕЦ „Белене“

По-рано днес различни експерти коментираха, че оферта е подала и Корейската хидроядрена корпорация

12:57 19.08.2019
Руската държавна корпорация „Росатом“ е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. Заявлението е прието от Националната електрическа компания на България. Това бе съобщено официално от комуникационната агенция, обслужваща компанията в България. Засега няма официална информация за други участници.

По-рано днес различни експерти коментираха, че оферта е подала и Корейската хидроядрена корпорация. А също така до края на деня се чака оферта и от Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC).

Припомняме, че днес изтича крайният срок за подаване на оферти за строителството на АЕЦ „Белене. Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване.

Многократно българското правителство е заявявало, че държавата ще участва само с активите, платени по проекта досега – площадката, лиценза и купеното оборудване. Общо държавните активи бяха оценени на около 3 млрд. лв. В заданието на процедурата е заложено, че държавата няма да дава финансови гаранции на инвеститора, също така няма да се обвързва с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Белене | Росатом | стратегически инвеститор