Парос - райският остров, който иска да е отърве от пластмасата

Пилотна инициатива \"Чист син Парос\" тества бъдеще без пластмасови отпадъци

Парос - райският остров, който иска да е отърве от пластмасата

Парос

Снимка: Pixabay

2159 ~ 3 мин. четене
Слънцето залязва към морето на плажа Ксифара, докато Стела Червело се разхожда, събирайки шепи пластмасови отпадъци. Има скъсани найлонови торбички, светеща пръчка от рейв парти на близкия остров Миконос и дори картонена кутия от Турция.

„Вижте, можете да видите всички микропластмаси“, казва тя и сочи маса от цветни точки, които се носят по вълните.

Подобно на много острови в Цикладския регион на Гърция, производството на отпадъци на остров Парос избухва през лятото, когато над 400 000 туристи се присъединяват към местно население от едва 13 000 души, разказва Би Би Си.

Сега Парос има стремежа да се превърне в първия остров в света, който наистина е без пластмасови отпадъци. Това изглежда доста голямо предизвикателство.

В разгара на сезона, кафенетата в бяло и синьо по живописните улици продават напитки в 1000 пластмасови чаши на ден. Хиляди пластмасови бутилки с вода се доставят ежедневно, защото мнозина смятат, че водата от чешмата е неприемлива за пиене, въпреки че водната компания настоява, че това не е така.

"Вие наистина сте изложени на реалността на ситуацията, когато живеете край морето", казва активистката Зана Контаманоли.

Гръцката система за управление на отпадъците претърпя тежки съкращения по време на финансовата криза в страната, което означава, че рециклирането често не е разделено и много депа за отпадъци не отговарят на стандартите на ЕС.

Шокиращата цифра от 95% от отпадъците в Средиземноморието са пластмасови.

Но до три години това може да се промени.

Защо Парос е доброто място за старт на тази политика

Жителите на Парос Стела Червело и Зана Контаманоли стоят зад инициативата „Чист син Парос“, в която участват местната община, както и няколко неправителствени организации.

"Бях наистина шокирана, когато пристигнах. Не можех да повярвам колко пластмасови чаши летяха наоколо край плажа", казва Червело, която започва да се опитва да направи острова по-устойчив, когато се премести тук от Франция през 2016 година.

И докато тя създава група във Facebook и разговаря с бизнеса за възможни алтернативи на пластмасата, Джо Ройл от благотворителната компания Common Seas се опитва да идентифицира средиземноморски остров, който може да се превърне в модел за бъдеще без пластмасови отпадъци.

„Островите осигуряват микрокосмос на система, която ни позволява ясно да виждаме материалните потоци“, казва г-жа Ройл. „Имаме един порт, където всичко влиза и излиза, за да можем наистина да преценим дали системите, които управляваме, работят.“

Парос е избран, защото промените в населението му придават сложност и защото, когато посещава острова, Рой разбира, че хората вече работят по въпроса.

Огромни табели сега поздравяват туристите на летището, за да им разкажат за инициативата. „Това е, от което се нуждае островът“, казва Червело.


Първата задача на екипа била да убеди колкото се може повече местни фирми да спрат използването на „безсмислени пластмаси“ като сламки и бутилирана вода. „От 70 фирми, с които сме говорили, 50 са се регистрирали“, казва Зана Контаманоли.

Друго голямо предизвикателство е основното управление на отпадъците.

Четиринадесет предприятия участват в пилотна програма за събиране на пластмасови чаши и бутилки с по-висока стойност на рециклиране.

След това пластмасата ще бъде рециклирана на континента в нещо, което може да се върне на острова, например пейки.

Все пак има много препятствия пред екипа. Повечето кошчета на острова не се затварят, така че силните беломорски ветрове изхвърлят отпадъци в морето.

И докато много жители са ентусиазирани от проекта, все още има някои, които се нуждаят от убеждаване.
„Не сервирането на бутилирана вода ни навреди“, признава Анди Кирк, собственик на Nemobar, първият бизнес, който се е регистрирал в схемата. "Дори когато обясняваме, че имаме воден филтър, много клиенти не го харесват. Но ние се придържаме към това".

Друга пречка е да се убедят пекарите и аптеките да спрат да използват пластмасови торбички.

Екипът е успял да събере хиляди използвани хотелски чаршафи, които обикновено биват изпращани на сметището, и ги превръща в чанти.

„При нашия одит установихме, че в някои части на острова 60% от отпадъците са рециклируеми, така че трябва да има повече образование по темата“, казва Контаманоли.

Екипът съсредоточава усилията си за образование върху 2500 ученици на острова.

Повечето пият по една малка бутилка вода на ден, така че им се дават многократно бутилки, докато в училищата се инсталират филтри за вода. „Децата са мощни двигатели на промяната, защото се прибират вкъщи и говорят с родителите си за това“, казва Зана Контаманоли.

Въпреки че кампанията е само на шест месеца, екипът е оптимистичен, че големи промени могат да бъдат направени веднага след приключване на туристическия сезон и жителите имат повече време, за да променят навиците си.

„Замърсяването с пластмаса е много сложно и няма едно решение“, казва Джо Ройл. "Но се надяваме, че ако тези системи работят, те могат да бъдат приложени и другаде".


Подкрепи Economic.bg