Агенцията по заетостта връчи 16-ите награди „Работодател на годината“

За пръв път призове бяха връчени в нова, втора, категория „Успели заедно“

На церемония в столичния хотел „Рамада“ снощи Агенцията по заетостта връчи 16-ите си награди „Работодател на годината“, с които отличава компаниите, създали най-много нови работни места през изминалата година.

Тази година за пръв път призовете бяха връчени не в една, а в две категории – „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” и „Успели заедно“. Новата категория е създадена от Агенцията по заетостта съвместно с работодателските организации и в нея бяха наградени работодатели и техни служители.

„Този авторитетен форум „Работодател на годината“ се провежда всяка година и се връчват награди на работодателите, проявили се като социално отговорни личности, създали са качествени работни места, направили са добри социални програми за работещите, проявили са специално внимание към уязвимите групи на пазара на труда“, обясни в своята реч на церемонията вицепремиерът по икономическа и демографска политика Марияна Николова. Тя заяви, че е убедена че събитието има мотивиращ характер за всички работодатели в България – да бъдат по-ефективни в управлението на човешките ресурси, да накара другите да се сравняват с наградените и да ги мобилизира към усъвършенстване.

„Във времена на стабилен икономически растеж, на ръст на заетостта и на ниска безработица предизвикателствата са много по-различни от тези, с които трябваше да се борим доскоро. Ако доскоро държавата повече инвестираше и акцентираше върху субсидираната заетост, сега в момента качеството на работната сила и всички политики, които трябва да бъдат провеждани в това отношение, стават все по-належащи“, коментира и новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева. „Новите предизвикателства – технологиите, дигитализацията, необходимостта от повече и по-добра регламентация на гъвкавите форми на заетост – представляват не само сериозно политическо предизвикателство, но са и задължителна отговорност, за която ние нямаме повече време да говорим за нея в бъдеще време“, добави тя.

Ето и кои компании получиха награди в основната категория „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар”:

 • За област Хасково – „Арсенал“ АД, Казанлък;
 • За област София – „Интегрейтид Микро-Електроникс България“  ЕООД, Ботевград;
 • За област Русе – „Пилко“ ЕООД, Разград;
 • За област Пловдив – „Розариум“ ООД, Пловдив;
 • За област Монтана – „Се Борднетце – България” ЕООД, Мездра;
 • За област Ловеч – „ЛЕОНИ България“ ЕООД, Плевен;
 • За област Кюстендил – „Степс Фуутсокс Юръп“ ЕООД, Дупница;
 • За област Бургас – „Аглика Трейд“ ООД, Велико Търново;
 • За област Варна – „Електа 03“ ООД, Каварна.

За пръв път бяха връчени награди в нова, втора категория на конкурса „Работодател на годината“ – „Успели заедно“. В нея бяха отличени четирима работодатели и по един техен служител, които заедно са преодолели предразсъдъци, пречки и физически ограничения, за да работят заедно и да имат взаимна полза от това. Ето кои фирми получиха награди в тази категория:

 • За област Бургас – „Булагро“ АД и Иван Монев, който преди да постъпи на работа във въпросната е искал да замине да работи в чужбина, за да изкарва повече пари за двете си деца и съпругата си. Чрез помощта на местното Бюро по труда обаче той е бил убеден да се преквалифицира, за да може да работи по-добре платена работа в България, и впоследствие е бил свързан с „Булагро“.
 • За област Благоевград – д-р Светлана Чешмеджиева и Иво Угринов. Тя е физиотерапевт със собствен кабинет, а той – продължително безработен, без трудов стаж и с увредено зрение. Към днешна дата той си изкарва прехраната в кабинета ѝ, а пък тя е доволна, че е намерила начин да помогне на човек в неравностойно положение.
 • За област Монтана – Защитено жилище за лица с психични разстройства и Александър Александров, който е дипломиран бакалавър по „Трудотерапия“, но никой не го взема на работа. Екипът на Защитено жилище му подава ръка и до днес той работи там.
 • За област Хасково – „Амева Юръп“ и Емилия Илиева. Преди да постъпи на работа в компанията за производство и търговия с хранителни стоки и напитки Илиева, която е от ромския етнос, има само начално образование и няма трудов стаж. Същевременно е самотна майка на две деца и няма възможност да пътува до друго населено място. „Амева“ ѝ осигурява както добра заплата и условия на труд, така и служебен транспорт до работното място.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Агенция по заетостта | Работодател на годината | АЗ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини