Airbus приключи 2019 г. със загуба от €1.36 млрд.

Причината за това са обвиненията в корупция и финансовите последици от тях

Снимка: Unsplash
15:17 13.02.2020

Европейският самолетостроителен гигант Airbus приключи 2019 г. с нетна загуба от 1.36 млрд. евро, след като само година по-рано отчете нетна печалба от 3.05 млрд. долара. Това сочи финансовият отчет на компанията, цитиран от MarketWatch. Основната причина за негативните резултати са наложените срещу гиганта санкции в размер на 3.6 млрд. евро във връзка с обвинение в корупция.

Разследването на британската служба за борба с измамите започна през август 2016 г. Airbus привлече вниманието на регулаторите след разкриване на несъответствия в декларации за плащания към търговски агенти. Няколко месеца по-късно към разследването се присъединяват и френските антикорупционни власти, а Министерство на правосъдието на САЩ започва свое собствено срещу компанията през 2018 г.

Само в рамките на четвъртото тримесечие на 2019 г. оперативната печалба на Airbus се понижи с 9% до 2.81 млрд. евро при обща нетна загуба от 3.5 млрд. евро в резултат на заделени през декември финансови провизии от 3.6 млрд. евро за уреждане на прокурорски обвинения за минали корупционни практики. Това представлява нетна загуба от 4.56 евро за една акция – при печалба от 2.05 евро за акция в края на 2018-а година.

Като се изключи всичко това обаче, печалбата (преди лихвите и данъците) на компанията  за изминалата година се е повишила с 19% до 6.95 млрд. евро. От Airbus прогнозират, че оперативната печалба ще достигне 7.5 млрд. евро през 2020 г. 

Шефът на базираната в Тулуза европейска компания посочи, че доставките ще нараснат отново през 2020 година, като се очаква да бъдат продадени около 880 самолета. През 2019 г. бяха доставени 863. По този начин Airbus изпревари през миналата година основния си конкурент Boeing като най-големия производител на самолети в света.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: отчет | Airbus | загуба | печалба | самолети | корупция | финансови резултати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини