Акционерите в „Инвестбанк“ одобриха увеличение на капитала с над 61 млн. лв.

Банката ще емитира нови акции за 22 млн. лв. и ще преобразува хибридни дългови инструменти за 39.2 млн. лв.

Снимка: Инвестбанк

Общо събрание на акционерите на „Инвестбанк“ АД взе решение да увеличи капитала на финансовата институция с общо над 61 млн. лв. Ако процедурата бъде успешна, банката ще успее да увеличи собствения си капитал, за да покрие недостигът, отчетен при стрес тестовете от лятото на миналата година. Тогава ЕЦБ установи, че при базовия сценарий капиталовият недостиг на банката достигна 14 млн. евро, а при утежнения - 51.8 млн. евро.

На заседанието е взето решение капиталът на банката да бъде увеличен с 21.94 млн. лв., чрез издаване на нови поименни акции с право на глас и емисионна стойност от 1 лв.

Също така започва процедура по замяна на инструменти от допълнителния собствен капитал от първи ред с такива от по-висок клас. Става въпрос за замяна на две емисии дългово-капиталови хибридни инструменти на обща стойност 39.21 млн. лв. (20 млн. евро) с акционерен капитал.

За да се покрие изцяло капиталовият недостиг при най-утежнения сценарий, установен от стрес тестовете на ЕЦБ, банката ще използва и печалбата за 2019 г., която е в размер на 34.95 млн. лв. преди провизии.

На Общото събрание на акционерите беше взето и решение да бъде раздаден дивидент на обща стойност 2.089 млн. лв.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Инвестбанк | увеличение на капитала | хибридни инструменти | дългови инструменти | акционерен капитал

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини