Годината започва със спад на автомобилния пазар в ЕС през 2020 г.

България е една от малкото държави, в които е отчетен ръст

Снимка: Pixabay

Пазарът на леки автомобили в Европейския съюз отчита спад от 7.5% през януари 2020 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Регистрирани общо 956 779 автомобила, докато през януари 2019 г. техният брой е бил 1 034 407, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА).

Една от основните причини за този спад според автомобилната асоциация е фактът, че някои държави членки промениха данъчното си облагане при регистрация на автомобили и много от хората са направили своята регистрация през декември 2019 г. Отслабващата световна икономика и несигурността, причинена от Brexit, също е причина за отслабването на автомобилния пазар в ЕС, добавят още от АСЕА.

 

Като резултат от това са засегнати основни автомобилни пазари в Европейския съюз, като Франция (-13.4%), Испания (-7.6), Германия (-7.3%) и Италия (-5.9%). В същото време се оказва, че България е една от малкото държави  членки, в които е отчетено увеличение в регистрираните коли през януари 2020 г. в сравнение с година по-рано. В страната ни са регистрирани 2 347 автомобила, което е увеличение от 0.1% в сравнение с първия месец на 2019 г. Останалите държави, в които е отчетено увеличение, са Литва (35.1%), Люксембург (2.7%), Гърция (6.2%), Унгария (4.1%), Кипър (14.2%) и Белгия (1.5%).

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | автомобили | Европейски съюз | регистрация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини