HSBC обяви мащабно преструктуриране и съкращаване на 35 000 работни места

Британската банка се стреми да стане по конкурентоспособна на фона на глобалните проблеми

HSBC обяви мащабно преструктуриране и съкращаване на 35 000 работни места

Снимка: БТА

HSBC Holdings PLC заяви във вторник, че ще отпише активи за 100 млрд. долара, ще свие инвестиционното си поделение и ще преустрои своя американски и европейски бизнес чрез съкращаване на 35 000 работни места през следващите три години.

Банката, която се опитва да бъде в крак с по-фокусираните си конкуренти, се стреми да стане по-конкурентоспособна, тъй като вече се сблъсква със забавянето на растежа на основните си пазари, коронавирусната епидемия, излизането на Великобритания от Европейския съюз и по-ниските лихвени проценти на централните банки.

HSBC заяви, че ще слее частното си банкиране с инвестиционното, ще прекрати търговията с европейски акции и ще намали клоновете си за банкиране на дребно в САЩ, тъй като се стреми да ореже разходи за 4.5 млрд. долара.

„Вероятно броят ни ще достигне от 235 000 до близо 200 000 през следващите три години“, заяви Ной Куин, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор пред Reuters.

Преструктурирането, едно от най-големите, предприемани от голяма банка за повече от десетилетие, ще бъде частично управлявано чрез „естествено намаление“, докато хората напуснат банката, обясни Куин.

Британската банка, чиито огромни азиатски операции са със седалище в Хонконг, заяви, че епидемията от коронавируса е повлияла значително на персонала и клиентите. В дългосрочен план това може да намали приходите и да доведе до увеличаване на лошите заеми, тъй като веригите за доставки са прекъснати, каза Куин.

Вирусът вече уби почти 1900 души, преобладаващо в континентален Китай, и е заразил над 70 000, докато икономическото му въздействие се разпространява по целия свят.

„В един смисъл те правят нещата, които бяха очевидни и бяха очаквани от мнозина, така че е добре“, казва Хю Йънг, управляващ директор в Aberdeen Asset Managemement Asia, един от 20-те най-големи инвеститори в HSBC. „За да се постигне целта, ще е необходима доста работа. Ноел върши добра работа при много трудни обстоятелства“, добави той.

Най-голямата европейска банка по активи, която прави по-голямата част от приходите си в Азия, обяви, че печалбата преди данъци е паднала с една трета до 13.35 млрд. долара през 2019 г., далеч под средната оценка за 20.03 млрд. долара от посредничество, очаквани от банката.

Това се дължи на 7.3 млрд. долара отписвания, свързани с глобалния бизнес.

В Съединените щати, където банката не постига добри резултати от години, ще бъдат затворени около една трета от всички 224 клона и ще се насочи само към международни и по-заможни клиенти.

Акциите на кредитора паднаха с 3.7% при отварянето на пазара в Лондон днес.

Коментари: 0