България е на четвърто място в ЕС по бюджетен излишък за 2018 г.

14 държави-членки отчитат бюджетен дефицит според Евростат

Снимка: Economic.bg/Архив
12:45 21.10.2019
България се намира на четвърто място в Европейския съюз по бюджетен излишък за 2018 г., става ясно от последните данни на Евростат. През изминалата година правителството е постигнало положително салдо в размер на 1.8% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 1.9 млрд. лв. Трябва да се има предвид, че европейската статистическа служба измерва бюджетното салдо на начислена основа, т.е. тя включва и бъдещите вземания, които са осчетоводени в рамките на миналата бюджетна година, но са получени през тази. Става въпрос основно за европейски средства.

Данните на Министерството на финансите към 31 декември 2018 г. показаха, че на касова основа, т.е. измервайки средствата, постъпили и платени от бюджета в рамките на миналата година, излишъкът е 137 млн. лв., или 0.1% от БВП. За един месец тогава - през декември, бяха изхарчени близо 2.8 млрд. лв. от трупания през цялата година излишък.

Сега данните на Евростат показват, че 14 от 28-те държави членки на Европейския съюз имат бюджетен излишък за 2018 г. Останалите или отчитат дефицит, или са постигнали балансиран бюджет.

В челната тройка по излишък, спрямо БВП, са Люксембург, Германия и Малта. При тях той варира между 2.7 и 1.9% от размера на икономиката. Веднага след България пък се нареждат Холандия, Чехия, Гърция и Дания при тях положителното салдо варира между 1.5 и 0.8%.В номинално изражение най-много неизхарчени пари са останали в Германия - 62.4 млрд. евро. Най-голямата икономика в Европа често е критикувана от останалите държави членки, че не харчи достатъчно, а по този начин спъва растежа на цяла Европа. Правителството на Ангела Меркел засега устоява на европейския натиск и за 2020 г. отново планира излишък, макар и много по-малък.

От Националния статистически институт изнесоха паралелни данни, от които може да се види в разбивка по сектори къде България колко бюджетен излишък е реализирала. В подсектор "Централно управление" (държавният бюджет) той е 1.667 млрд. лв., или 1.5% от БВП за 2018 г.  Подсекторът "Местно управление" (бюджетът на общините) е реализирал излишък от 150 млн. лв., а подсекторът "Социалноосигурителни фондове" - позитивен баланс в размер на 104 млн. лв.

Публичният дълг на България за 2018 г. година е в размер на 24.44 млрд. лв., или 22.3% от БВП на страната, показват окончателните данни на НСИ. Това представлява понижение спрямо 2017 г., когато беше 25.91 млрд. лв., или 25.3% от БВП.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | бюджет | евростат | бюджетен излишък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини