Берлин заплаши Киев с орязване на помощите

Причината е протестите на Украйна срещу изграждането на „Северен поток-2“

16:25 04.12.2019

Позицията на Киев срещу газопровода „Северен поток-2” поставя под въпрос помощта на ЕС за Украйна. Това заяви председателят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст, цитиран от РИА „Новости”.

"Украйна, която е получила и продължава да получава голяма политическа и финансова поддръжка от ЕС, но в същото време подкрепя санкциите на САЩ, които торпилират нашата енергийна политика, поставя под въпрос бъдещето на тази помощ", заяви Клаус Ернст.

Киев се надява да използва евентуалните санкции на САЩ срещу „Северен поток-2” като инструмент в преговорите за транзита на природен газ от Русия през нейна територия. Това заяви по-рано днес зам.-министърът на външните работи на Украйна Елена Зеркал. По думите ѝ Киев смята, че „тези санкции действително могат да помогнат срещу пускането на „Северен поток-2” в експлоатация” преди сключването на новия контракт за доставка на руски природен газ в Европа.

„С пускането на „Северен поток-2” може да се очаква, че транзит на газ през Украйна повече няма да има. "Германия е длъжна да разбере, че в такъв смисъл тя способства за икономическото удушаване на Украйна”, заяви изпълнителният директор на украинската компания „Нафтогаз” Юрий Витриненко в интервю за Deutsche Welle.

Доходите от транзита на газ са много съществени за украинската икономика, а целият украински и източноевропейски газов пазар е бил създаден с очакването, че газът ще тече от изток на запад. "А такива радикални изменения – вече газът ще трябва да тече от запад на изток – представляват заплаха за стабилността на доставките в региона и Германия като един от лидерите на ЕС е длъжна да го осъзнае”, заяви Витриненко.

Доставките на газ от Русия за Германия и Централна Европа по „Северен поток-2” ще започнат през следващата година. Капацитетът на газопровода е 55 млрд. куб. м газ годишно, а срокът за експлоатацията му е разчетен за 50 години.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Украйна | Киев | Северен поток | Северен поток 2

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини