Домакинствата с консумация над 50 киловата излизат на свободния пазар

Според вносителя на промените те ще засегнат 2000-3000 хиляди „къщи с басейни и сауни“

Домакинствата с присъединена мощност над 50 киловата и малкият бизнес с над 30 киловата мощност няма да получават необходимата им електроенергия от регулирания пазар, а ще купуват на свободни цени от борсата. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които председателят на ресорната комисия Валентин Николов ще вкара за разглеждане в Народното събрание, съобщава „24 часа“. Новината идва само няколко дни, след като държавата се ангажира със законодателни промени след срещата с работодателите в четвъртък, 13 февруари.

Според изданието идеята е срещнала одобрението на работодателите и електроразпределителните дружества, а самият енергиен министър Теменужка Петкова също е била запозната с тях.

Според вносителя на промените те ще засегнат 2000-3000 хиляди „къщи с басейни и сауни“ в България, чието общо потребление било около 2 млн. мегаватчаса на година. Това количество ще може да бъде извадено на свободния пазар, където цените са по-високи, а производители като АЕЦ „Козлодуй“ и „ТЕЦ Марица Изток 2“ да започнат да получават повече приходи.

„Текстовете за промяна в закона ще бъдат представени след десетина дни“, е казал Николов пред вестника.

Статията е обновена на 27 февруари, след като бяха обсъдени детайлно предвидените промени. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Валентин Николов | свободен пазар | търговия с ток | регулиран пазар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ