Джонсън към Туск: Не искам ново отлагане на Brexit

Британският премиер е уверен, че може да уреди приемането на споразумението с ЕС преди 31 октомври

Снимка: БТА
16:15 23.10.2019
Британският премиер Борис Джонсън е провел телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в който му е казал, че не иска ЕС отново да отлага Brexit, пише Reuters. Джонсън е уверен, че все още може да накара парламента да ратифицира споразумението за Brexit преди 31 октомври.

На въпрос дали британският лидер мисли, че може да уреди приемането на споразумението до 31 октомври неговият говорител е казал: „Това бе посланието, което премиерът изпрати на Доналд Туск по-рано днес“.

„Много ясно се вижда, че обществото иска на този въпрос да бъде сложен край, те искат Brexit да бъде финализиран. Много ясно се вижда, че бихме искали да приключим с излизането от ЕС до 31 октомври“, казал е говорителят.

В телефонния си разговор с Джонсън Туск от своя страна му е обяснил причините, поради които е призовал лидерите на отделните страни членки на ЕС да одобрят поисканото от Лондон поредно отлагане на Brexit. Председателят на Европейския съвет е потвърдил, че възнамерява да отправи същия призив преди гласуването на въпросното отлагане.

Припомняме, че в неделя Джонсън изпрати две писма на ЕС. В едното официално поиска ново отлагане на Brexit, но не го подписа, а впоследствие изпрати още едно писмо, в което заяви на европейските лидери, че не трябва да позволяват ново отлагане на излизането на Великобритания, тъй като според него това би било много вредно за страната. Второто си писмо Джонсън го подписа.

„Поредно отлагане би увредило интересите на Обединеното кралство и нашите европейски партньори, както и отношенията помежду ни“, написал е британският премиер във второто писмо, което е подписал с: „Борис Джонсън“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | ЕС | Брюксел | Борис Джонсън | Доналд Туск | споразумение за брекзит | отлагане на Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини