ЕП отхвърли идеята на Турция и Русия за „зона без терор“ в Сирия

Държавите членки утре ще гласуват санкциите срещу Анкара

ЕП отхвърли идеята на Турция и Русия за „зона без терор“ в Сирия

Снимка: БТА

Депутатите в Европейския парламент отхвърлиха идеята на Турция за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, договорена между Анкара и Москва, съобщи Reuters.

Турция постигна „отлично“ споразумение с Русия за създаване на „зона без терор“ в Северна Сирия. Това заяви високопоставен турски служител във вторник, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи вчера, съобщи ТАСС.  „Важно е терористите да не се възползват от турската военна операция „Извор на мира“ в Сирия“, заяви руският президент. По думите му Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия, която също така трябва да бъде освободена от незаконно чуждестранно военно присъствие.

Евродепутатите не останаха доволни от споразумението между Турция и Русия. Сега се очаква Европейският парламент да одобри резолюция за осъждане на действията на Анкара и да призове за „подходящи и целенасочени икономически мерки срещу Турция“. Решението по план трябва да бъде гласувано и прието на 24 октомври.

Текстовете, които все още подлежат на промени, призовават за спирането на митническия съюз на ЕС с Анкара – мярка, която би засегнала годишната търговия между 28-те държави от ЕС и Турция, равняваща се на 200 милиарда евро. Въпреки че европейските законодатели нямат пряко влияние по отношение на санкциите, свързани с търговията, те имат възможност да наложат ограничения върху годишното финансиране на Анкара, което е в размер на 250 млн. евро. Става дума за т.нар. предприсъединителна помощ за Турция от Европейския съюз.

ЕП е в правото си да блокира и всяко ново отпускане на средства, насочени за справянето на Турция с 3-те милиона сирийски бежанци на нейна територия. Текстът на резолюцията, която предстои да бъде гласувана утре,  „категорично отхвърля“ амбициите на Анкара за създаването на безопасна зона. Освен това призовава за санкции срещу турските служители, отговорни за предполагаеми нарушения на правата на човека при настъплението в контролирания от кюрдите регион Северна Сирия.

Коментари: 0