Фандъкова: Никога не съм казала, че няма да повиша данъците

Чистотата на въздуха не може да се бори само с хейт в мрежите, обясни кметът

08:28 29.11.2019
От вчера върви твърдението, включително чух от колеги, че съм дала обещание, че няма да повишавам данъците. Искам да кажа, че това не е вярно. Никога в кампанията не съм казала, че няма да се увеличават данъците. Това каза в ефира на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова решението си да повиши данъците за автомобилите с нисък екологичен клас.

„Нещо повече – когато коментирахме, въпросът за чистотата на въздуха, коментирахме рестриктивни, непопулярни мерки. Много от хората обещаваха много неща и категорично казваха, че няма да се вдигат данъците, но нека да е ясно, че основните данъци и основната такса не предлагаме да бъде променяна“, обясни Фандъкова.

Непрекъснато в предизборната кампания са били обсъждани мерки за справяне със замърсяването на въздуха в столицата и вдигането на данъците за неекологичните коли е малка стъпка към справянето с проблема, обясни още кметът и добави, че на никой политик по принцип не му се иска да повишава данъци, но това понякога се налага.

В резултат на по-високите данъци за старите автомобили в столичния бюджет се очаква допълнителни приходи в размер на около 18 млн. лв. Част от тези пари ще се използват за подобряване на градския транспорт, а друга част - за залесяване и откриване на нови паркове.

В резултат на по-високите данъци върху сделките с имоти и коли пък Столична община очаква още около 20 млн. лв. допълнителни приходи, които ще се инвестират в ремонти на малки улици, тротоари и паркинги в различните квартали. 50% от средствата ще се управляват директно от районните кметове.

Фандъкова заяви, че противопоставянето на „Демократична България“ на решението да се повишат данъците е израз или на некомпетентност, или на лицемерие. Тя подчерта, че идеята на „Демократична България“ да се намалят данъците на най-новите коли издава непознаване на закона, защото те и без това били на най-ниското законово ниво. Затова тя предлага за тези коли данъците да не се променят.

Фандъкова каза, че районните кметове от политическото обединение вчера са били при нея с искане за по-голяма финансова самостоятелност на районите и увери, че 50% от допълнителните приходи от увеличението ще бъдат дадени пряко на районните кметове за ремонти на улиците и тротоарите. Тя предлага размерът на финансирането да зависи от дължината на улиците в конкретния район и броя на населението му. Общото увеличение от повишението на данъка върху сделките с имоти се очаква да е 20 млн. лв., а от колите - 18 млн лв. По второто перо парите ще бъдат насочени изцяло към подобряване на градския транспорт и довеждащи трасета.

„Чистотата на въздуха не може да се бори само с хейт в мрежите или нравоучения пред камерите", каза столичният кмет.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | замърсяване на въздуха | местни данъци и такси | данък за автоболите | екологичен клас

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини