Гейтс и Брансън с обща идея за борбата с климатичните промени

Те искат да работят за противодействие на ефектите от климатичните изменения

Снимка: Twitter профили Бил Гейтс и Ричард Брансън
20:15 20.12.2019
Като самостоятелно превърнали се в милиардери основателите на две от най-признатите световни компании Бил Гейтс и Ричард Брансън си приличат по много неща.

Но сега има още едно, което да добавите към списъка: Отговорът им на въпроса за борбата с изменението на климата. И по-конкретно, ролята, която милиардерите могат да имат за противодействие на неговите ефекти.

В скорошна публикация в блога на компанията основателят на Virgin Group заяви, че той и Гейтс са се срещнали миналата седмица и са обсъдили споделяното и от двамата мнение относно инвестирането в „дългосрочни” идеи, които целят борба с проблема.

„Не всички идеи ще работят, но ако ги подкрепим достатъчно от тях, тогава е по-вероятно да има една шепа решения, която може да има огромно въздействие“, пише Брансън.

Двамата бяха в Париж за срещата на върха One Planet Summit - предназначена да набележи пътища за справяне с предизвикателствата на изменението на климата - по време на която Гейтс обяви разширяването на своята Breakthrough Energy Coalition  (BEC).

BEC е група от инвеститори с високо нетно състояние, които поеха ангажименти за финансиране на енергийни технологии от следващо поколение на стойност 1 милиард долара в световен мащаб. Коалицията, оглавявана от Гейтс, включва високопоставени бизнес фигури, включително Джеф Безос, Марк Бениоф, Джак Ма, Марк Зукърбърг и самият Брансън.

Досега проектът е инвестирал в различни амбициозни енергийни решения, включително фирми, разработващи слънчеви енергийни мрежи и акумулатори на електрически превозни средства, както и биотехнологична компания, разработваща нови начини за отглеждане на устойчив, годни за консумация протеини.

„Като партньор в проекта съм съгласен с Бил, че никога не е било по-необходимо да се намерят чисти енергийни иновации, които могат да променят света“, написа Брансън.

Инициативата е близка до сърцето на Брансън, не на последно място заради връзките, които климатичните промени имат с ураганите през 2017 г., които предизвикаха огромни поражения на Британските Вирджински острови, включително остров Некер, който е собственост на Брансън.

„Толкова е важно да продължим да работим за намиране на начини за иновации и мащабиране на чисти енергийни решения“, се казва в публикацията на Брансън.

Преди това той се ангажира с дебата за изменението на климата, като по-рано тази година изтъкна идеята си за „чист енергиен дивидент“ - разновидност на данъка върху въглеродните емисии - който би натоварил компаниите, използващи изкопаеми горива, за въглеродните емисии, които причиняват.

„За разлика от данъка върху въглеродните емисии, тези пари няма да изчезнат в касите на правителството, а ще бъдат използвани специално за инвестиране в генериране на чиста енергия чрез вятърни електроцентрали и слънчеви панели, както и за разработване на по-нисковъглеродни горива и други напредничави технологии, ”, написа Брансън в пост през март, припомня CNBC.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: екология | климат | бил гейтс | изменение | милиардери | Ричард Брансън

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини