Географското положение на Великобритания обърква преговорите с ЕС

Лондон иска споразумение, подобно на това с Канада, но според ЕС не е възможно

Европейският главен преговарящ Мишел Барние обясни, че Великобритания е твърде близка географски
Европейският главен преговарящ Мишел Барние обясни, че Великобритания е твърде близка географски
Снимка: БТА
12:00 19.02.2020
Обединеното кралство не може да получи търговско споразумение с Европейския съюз, подобно на това с Канада, ако не се придържа към правилата на Блока. Това обяви европейският главен преговарящ по въпросите за Brexit Мишел Барние, пише Euronews.

Изказването му предизвика незабавна реакция от страна на Лондон. Британският премиер Борис Джонсън обвини Брюксел, че се отмята от първоначалното си предложение от 2017 г. какви да са икономическите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit.

Островът се стреми да сключи търговско споразумение с Блока, подобно на договореностите на ЕС със страни като Канада, Япония и Южна Корея. Въпросните сделки отмениха повечето от митата в търговията помежду им, като въпросните държави не са задължени да се придържат плътно към правилата на ЕС.

Барние заяви, че Брюксел е готов да предложи добро споразумение на Великобритания, което да влезе в сила след края на преходния период след Brexit, изтичащ в края на тази година. Европейският преговарящ обаче добави, че географското положение на Великобритания не позволява тя да бъде третирана по същия начин, както някои по-далечни страни.

„Оставаме готови да предложим на Великобритания едно амбициозно партньорство: търговско споразумение, което обръща специално внимание на риболова и което осигурява изравнение условия с една страна, която има много особена близост – уникална териториална и икономическа близост, поради която не може да бъде сравнявана с Канада, Южна Корея или Япония“, обясни Мишел Барние.

От кабинета на британския премиер публикуваха отговор в Twitter, в който заявяват, че през 2017 г. Брюксел е предложил на Лондон споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада (FTA), заявявайки, че това е „единственият възможен тип отношения за Обединеното кралство“.

„Сега те заявяват, че в крайна сметка такова нещо не ни се предлага. Мишел Барние, какво се промени“, гласи още публикацията.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | ЕС | Брюксел | Мишел Барние | Канада | Brexit | търговско споразумение | Европейски съюз | Брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини