Големите европейски банки създават нова платежна система

Новата система за незабавни плащания ще се съсредоточи върху директните преводи от карта към карта

Снимка: Unsplash
07:39 03.07.2020

Група от 16 големи европейски банки от пет държави (Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания) проправиха пътя за бъдещото стартиране на Европейската инициатива за плащания (EPI).

Новата система за незабавни плащания ще се съсредоточи върху директните преводи от карта към карта (P2P). Системата има за цел да подкрепи укрепването на единния европейски пазар и да се превърне в ново стандартно платежно средство за потребителите за всички видове транзакции.

„Съществуващите решения за цифрови плащания в Европа са фрагментирани и клиентите все още не могат да плащат цифрово навсякъде. EPI ще ви позволи да плащате в магазини, онлайн, да теглите пари в допълнение към съществуващите решения за международни разплащателни схеми“, се казва в изявление на испанската банка BBVA.

Системата ще бъде от полза преди всичко за европейските граждани и евентуално ще засили иновациите в света на плащанията. Повече от 50% от транзакциите за плащания на дребно в Европа все още се извършват в брой днес. Решението на EPI също ще донесе осезаеми ползи за европейските търговци, като им предложи безпроблемно, конкурентно и унифицирано решение за плащания за цяла Европа, което е достъпно и за всички европейски потребители. 

EPI трябва да започне работа през 2022 г. Финансовите институции, обединени да създадат нова система, призовават други банки да се присъединят към проекта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | банки | карта | система за плащане | нова платежна система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини