Горанов е готов на оставка, ако се докаже пряка отговорност към хазарта

Финансовият министър отрича да е знаел какво се случва в Комисията по хазарта

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Ако се установи лична моя вина или компетентност по Закона за хазарта, тази отговорност не само че ще бъде поета, но тя ще се сведе до друг тип отговорност. Това каза пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от „Дневник“, в отговор на журналистически въпрос относно възможността самият той да понесе някаква отговорност за онези над 500 млн. лв., които държавата е загубила заради неправомерните действия на Комисията по хазарта. Той заяви категорично, че не е знаел за злоупотребите, които прокуратурата и държавната финансова инспекция установиха при работата на подопечната му Комисия.

Чисто формално Горанов може и да не е знаел, че Комисията по хазарта облага с 20% разликата между направените и изплатените залози, вместо с 15% общите приходи на двете частни лотарийни игри, като по този начин се намалят приходите в бюджета. Комисията е колективен орган, чийто директор се назначава от министъра на финансите, но в неговото управление участват още членове на Националната агенция за приходите, Държавна агенция „Национална сигурност“, Министерство на правосъдието и Българския институт по метрология.

Откакто Владислав Горанов е министър на финансите, той е сменил двама директори (и един временно изпълняващ длъжността), без да се посочва конкретна причина за това. Огнемир Митев например беше оставен като директор на Комисията по хазарта от Горанов до пролетта на 2018 г., въпреки че през 2015 г. журналистически разследвания доказаха плоска схема за източване на 2 млн. лв., които бяха предназначени за борба с хазартната зависимост. Парите по закон се събират от хазартните оператори и се разпределят от Комисията. След разкритията Горанов нареди да бъде спряно разпределянето на парите, но остави Огнемир Митев на поста.

Сега Митев е арестуван и обвинен, че е закрилял бизнеса на Васил Божков.

Най-големите злоупотреби, според прокуратурата, са именно след 2015 г., когато Горанов става министър на финансите за първи път. След освобождаването на Огнемир Митев от директорския пост през януари 2018 г. на негово място Горанов сложи 33-годишната Мария Филипова, която остана начело на хазартния регулатор до април 2019 г., когато предпочете да стане зам.-председател на Комисията за финансов надзор. На нейно място Горанов сложи сегашния директор Александър Георгиев.

Александър Георгиев също беше арестуван, но след като призна пред прокуратурата, че е закрилял бизнеса на частните лотарии, докато е бил начело на ДКХ (малко повече от половин година), беше освободен под парична гаранция.

Неизменно през целия този период, въпреки смените на директори, остава Мариян Попов като главен секретар на ДКХ. Той дори беше изпълняващ длъжността председател на ДКХ за няколко седмици преди назначението на Александър Георгиев. По необявени причини обаче Горанов отказа да остави Попов на поста за постоянно. Финансовият министър обаче предпочете да го остави главен секретар.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Владислав Горанов |

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ