Как се справят с личните финанси българските студенти

84% смятат, че е необходимо изучаването на дисциплина „Лични финанси“,показват данните от проучване сред студенти от 6 университета

14:38 30.10.2019

Около 10% от студентите у нас управляват отлично своите пари, над 50% се справят сравнително добре, а 36% не се справят добре с този важен аспект в живота. Това показват данните от проучване на JA България и NN България, проведено сред 260 студенти в рамките на съвместен проект „Повишаване на финансовата грамотност на студентите в неикономически специалности”.

Като цяло знанието за личните финанси на студентите е на добро ниво, но се наблюдават завишени предварителни очаквания за собствената грамотност – над 70% от респондентите са очаквали да попаднат в групата на справящите се „сравнително  добре“, докато след попълване на анкетата в този сегмент реално попадат 52,5%. 

Проучването даде възможност да се направят любопитни наблюдения по отношение на финансовото поведение на студентите: 67,5% водят бюджет на домакинството с честота на следене веднъж седмично или веднъж месечно, като няма съществена разлика между много добре управляващите парите си и останалите.

Сред начините на следене на бюджета водещо място заема записването в бележник (34,1%), като се наблюдава връзка между нивото на финансова и нивото на дигитална/компютърна грамотност – студентите, които се справят сравнително добре или много добре с управлението на личните финанси, използват софтуерни приложения, за да следят бюджета си. 

16% от студентите, които управляват парите си отлично, отделят част от своя месечен доход за спестявания, срещу средно 13% при всички студенти.

37% от всички отговорили биха спестявали, за да стартират бизнес. Най-голям е делът на студентите, които спестяват или планират да започнат спестяване за закупуване на жилище, както и за непредвидени ситуации.

Една от основните разлики между много добре управляващите парите си и останалите е в спестяването за пенсиониране – 73,1% от „отличниците“ в управлението на личните финанси заявяват, че понастоящем спестяват за пенсиониране (чрез пенсионен фонд/ пенсионен план, застраховка живот, заделяне на пари в банка), а същият процент за тези, които не управляват добре своите пари, е 47,9%.

Над 90% от студентите имат желание да управляват по-добре парите си, но докато при студентите, справящи се отлично и към момента, основната пречка е, че постоянно го отлагат, то при студентите, които не се справят добре с управление на парите, причината е, че не знаят откъде да започнат.

„Това налага изводa, че усилията за подобряване на финансовата грамотност на студентите са много необходими и навременни и биха дали добри резултати. Колкото по-висока е финансовата грамотност на хората в обществото ни, толкова по-успешно ще бъде цялото общество и пътят за това е през образованието“ – каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

„Проучването сред студентите показа, че равнището на финансова грамотност въздейства върху вземането на решения, свързани с управлението на личните финанси. За NN България, като партньор на проекта, това е ясен сигнал, че усилията ни да допринасяме за повишаване на финансовата грамотност на различни групи – деца, ученици в средната и гимназиалната степени на образование, студенти и възрастни – имат смисъл, тъй като съдействат за разширяване на икономическите възможности и повишаване качеството на живот.“ – отбеляза Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България.

14,3% от респондентите са изучавали дисциплината „Лични финанси“, въведена благодарение на усилията на проекта, а 85,7% от отговорилите не са имали досег с дисциплината през изминалата академична година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: студенти | лични финанси