Ръстът на щатската икономика се забавя през третото тримесечие

Бизнес инвестициите продължават да намаляват

Ръстът на щатската икономика се забавя през третото тримесечие

Снимка: Pixabay

Брутният вътрешен продукт на САЩ - най-широката мярка за американската икономика - нараства по-бързо от очакваното през третото тримесечие, но леко се забавя спрямо второто тримесечие, тъй като бизнес инвестициите намаляват.

Министерството на търговията в сряда отчете, че икономическата активност в САЩ е нараснала с годишен темп от 1,9% през третото тримесечие, което е малко по-малко от темпото от 2% през второто тримесечие. Анкетираните от Дау Джоунс икономисти очакваха икономиката да расте с 1.6%.

По-добрият от очакваното ръст е резултат от продължителните потребителски разходи, както и от държавните разходи, се казва в правителствения доклад. Разходите за лично потребление са нараснали с 2,9% годишно, докато правителствените разходи нарастват с 2%.

Вносът се увеличава през третото тримесечие. Последният доклад за американския търговски дефицит показа дисбаланса от 54,9 милиарда долара в края на август, тъй като вносът изпреварва износа през последния пълен месец на лятото.

Растежът на брутните частни вътрешни инвестиции обаче продължава да намалява и през трите месеца, приключили на 30 септември, с отчитане на -1.5%, но далеч по-добре от свиването от -6.3% през второто тримесечие.
Коментари: 0