Moody's понижи още повече прогнозата си за продажбите на коли

В близко бъдеще търсенето в Европа ще продължи да намалява, а продажбите на автомобили през 2020 г. ще спаднат с 30%

11:59 14.05.2020

Moody's отново преразгледа прогнозата си за продажбите на автомобили в световен мащаб за 2020 г. Според нов доклад, Moody's Investors Service понижи прогнозата си за продажби на фона на икономическото въздействие на пандемията от коронавирус. Сега рейтинговата агенция очаква глобалните продажби на автомобили през 2020 г. да паднат с 20% в сравнение с предишната прогноза за спад от 14%.

В близко бъдеще търсенето в Европа ще продължи да намалява, а продажбите на автомобили през 2020 г. ще спаднат с 30% в сравнение с предишната прогноза за спад от 21%. Продажбите на автомобили в САЩ ще паднат с 25% през 2020 г. в сравнение с предходната прогноза за спад от 15%.

Китай е единственият основен автомобилен пазар, за който агенцията не е променила прогнозата си за 2020 г. Продажбите на автомобили там се очаква да се свият с 10% тази година на фона на признаците, че търсенето започва да се връща към нормалното след рязък спад през първото тримесечие.

„В бъдеще растежът на глобалните продажби на автомобили през 2021 г. вероятно ще се възстанови до 11.5%, макар и от намалена база, поради очакванията за 4.8% ръст на БВП на Г-20 през следващата година“, каза старши вицепрезидентът на Moody's Фолк Фрей.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | САЩ | коли | продажби | Moodys | търсене | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини