Йордан Цонев оглави комисията за контрол на държавните коронаразходи

Депутатът от ДПС беше предпочетен пред колегата си от БСП Румен Гечев

Йордан Цонев оглави комисията за контрол на държавните коронаразходи

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2423 ~ 2 мин. четене

Депутатът от ДПС Йордан Цонев бе избран за председател на временната комисия, която има за цел да следи правителствените разходи в коронакризата. „За“ неговата кандидатура гласуваха 109 народни представители, 33 бяха „против“, а 56 се въздържаха.

Другата кандидатура за председател бе на депутата от БСП проф. Румен Гечев. Той обаче беше подкрепен само от 73 народни представители.

Членове на комисията са Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, проф. Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, д-р Калин Поповски и Борис Ячев от „Обединени патриоти“ и Пламен Христов и Дора Христова от „Воля“.

Комисията бе създадена за срока на действие на извънредните мерки.

За създаването на самата комисия, по предложение на БСП, гласуваха
199 депутати, като нито един не беше против или въздържал се. Анкетната комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса.

Парламентарният орган ще може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност.

„Предлагаме председател на комисията да бъде народен представител от опозицията с два аргумента. Първо това е традиционна и работеща европейска практика в много държави членки на ЕС. По-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира, когато председател на комисията е председател на опозиционна сила“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, когато обяви предложението си за създаване на комисията.

Според нея е удобно управляващите да управляват себе си. „Това няма да доведе до резултата, който целим: прозрачност, ефективност и достъп на цялото общество и информация къде отиват техните пари“, заяви още лидерът на БСП.

Припомняме, че от днес действа извънредна епидемична ситуация, която замени действащото два месеца извънредно положение. Като цяло не се променя нищо, с изключение на допълнителната власт, която получи правителството при определяне на мерките срещу разпространението на коронавируса. Вече не се налага да се събира парламента, който да променя закона при необходимост от нови мерки.

Коментари: 0