Най-големият остров в света става туристически хит на 2020 г.

Числеността на туристите изпревари броя на жителите през 2019 г.

Гренландия
Гренландия
Снимка: Pixabay
21:17 04.03.2020
С несъответстващо име, доста отдалечен, но и все по-популярен, мразовитият остров Гренландия бързо се превръща в новия хит на туристическите дестинации през 2020 г., разказва CNBC.

Преди да планират своите пътувания, повечето посетители знаят малко за тази арктическа дестинация „Гренландия е ледена, докато Исландия е зелена, нали?“ (игра на думи от английското наименование на страните - Greenland значи "зелена земя", а Iceland - ледена земя).

Вярно е, че Гренландия е земя на айсберги, а един от ледниците на Гренландия е вторият по големина континентален ледник в света.

И така, защо такова име?

Много хора знаят старата северна сага. След като бил заточен от Исландия, норвежкият изследовател Ерик Торвалдсон - по-известен като Ерик Червеният - нарича новия си дом „Гренландия“, за да привлече повече посетители. В крайна сметка „зеленото“ звучи по-привлекателно от „ледено“ за много почиващи.

Малцина обаче знаят, че Гренландия всъщност е значително по-зелена около 1000 г., когато викингите следват норвежкия обичай да назовават нещо така, както го виждат.

За съжаление, това е ситуация, която бързо се променя. Поради глобалното затопляне, айсбергите на Гренландия се топят с тревожна скорост. И докато в международните медии е пълно с изображения на отдалечената арктическа страна на чудесата насред леда, пътешествениците започват да виждат Гренландия в нова светлина.

Други намират популярността на близката Исландия за прекалено голяма и с право разглеждат Гренландия като по-спокойна и по-тиха опция.

Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за закупуване на Гренландия през август 2019 г. също допринесе за засиления интерес. Гренландия - която не се продава - преживя световен скок в търсенията в Google заради тази идея на президента Тръмп.

Топящата се Гренландия се превърна в топ дестинация

Държава, която местните наричат Kalaallit Nunaat, Гренландия е „достъпната Арктика“ - страна с едва 56 000 жители. Числеността на туристите изпревари броя на жителите през 2019 г.

Изпълнителният директор и съосновател на специализираната в скандинавски пътувания компания 50 Degrees North, Титсе Стелма, заяви, че компанията отчита 400% ръст на резервациите за пътувания през тази година.

„Гренландия е чудесна алтернатива на Исландия с много по-малко туристи и следователно много по-автентични преживявания“, казва той.

Но имайте предвид, че ваканцията тук не е нискобюджетна.

„Посещението на Гренландия е доста скъпо и полетите са скъпи“, казва Стелма.

За автора на пътешественически новели, журналист и полярен изследовател Дейвид Макгонигал, който е посещавал Гренландия над 20 пъти през последните две десетилетия, датският протекторат винаги е бил изненадващо мирен.

„Има магазини и супермаркети, но цените са високи; хората са приятелски настроени, но и естествено предпазливи", казва той. „Най-интригуващи са пейзажът и дивата природа.“

Какво може да се прави в Гренландия

Не е изненадващо, че повечето посещения в Гренландия минават сред природата. Посетителите се радват на ледената покривка на Гренландия, която е сякаш от друга планета, на плуване с каяк, за да наблюдават един от 15 вида китове, наблюдават айсбергите на ледника Еки и ловят риба сред фиордите.

Обикалянето не е лесно, имайки предвид, че има малко пътища между градовете. Само един от 20 жители притежава кола, като мнозина използват ферибота Сарфак Итук, за да се придвижат (корабът е популярен и за туристи, които искат да се събудят сред айсберги). Полетите с Air Greenland са друга възможност - летят на малка височина и предоставят отлични гледки.

От 70-те населени места на Гренландия само 13 имат писти, което прави хеликоптерите друга популярна форма за транспорт.

Докато повечето посетители се придържат към западния бряг, по-дивият източен бряг е дом на Скорсби - най-големият фиорд в света. Изтокът също е и най-вероятното място да видите полярна мечка.

Кога да отидете

Краткият туристически сезон тук е през летните месеци в Северното полукълбо, когато среднощното слънце предлага безкрайна дневна светлина (от края на април до края на август, в зависимост от географската ширина).

Летните температури могат да достигнат 50 градуса по Фаренхайт (около 10 градуса по Целзий), докато Северното сияние може да се наблюдава още през септември.

Къде да отседнете

Страната се готви да се справи с наплива от туристи, но огромният интерес все още не е довел до изчерпване на местата за настаняване.

Възможностите на Airbnb са малко, а много хотели се резервират шест месеца предварително. Има и опции за настаняване в хотел тип иглу, откъдето да наблюдавате айсбергите, или къмпинг върху леда.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | Гренландия | дестинация | пътуване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ