Още 22.3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на научните комплекси

През миналата година от националния бюджет за целта бяха предоставени 10.7 млн. лв.

Институтски комплекс на БАН; снимката е илюстративна
Институтски комплекс на БАН; снимката е илюстративна
Снимка: Wikimedia
13:25 04.12.2019

На днешното си заседание правителството одобри увеличение с 22.3 млн. лв. на разходите за изграждане на Национална пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). Парите ще бъдат използвани за доизграждане и модернизиране на научните комплекси от националната карта.

Средствата ще бъдат преведени допълнително по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН). Те са част от втория етап (2019-2020 г.) на изпълнение на пътната карта. Той предвижда да се осигури финансова подкрепа за дейността на всички значими научни инфраструктури, включени в НПКНИ. Ще бъде подкрепено развитието и на нови, където това е необходимо.

Първият етап, който бе съсредоточен върху поддръжката на съществуващите обекти, продължи до края на 2018 г. и по време на него чрез националния бюджет МОН предостави 10.7 млн. лв. за дейностите за преструктуриране и модернизация на научната инфраструктура от НПКНИ.

Пътната карта ще се изпълнява до 2023 година, като на базата на периодична международна оценка могат да се предлагат нови национални инфраструктури и/или надграждане на съществуващи научни комплекси с регионално и европейско значение.

Основна цел на НПКНИ е да подкрепи националните научни инфраструктурни обекти и да подпомогне присъединяването им към съответните паневропейски структури. Национално значимите обекти в България ще могат да постигат интегрирани научни резултати, устойчиво финансиране и сътрудничество между учените в страната и чужбина. Достъпът до модерна научноизследователска инфраструктура е и важен фактор за привличането и задържането на най-добрите студенти, докторанти и изследователи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: правителство | Министерски съвет | МОН | Министерство на образованието и науката | научни комплекси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини