Палау забрани слънцезащитните продукти

Тихоокеанският остров става първата страна, която забранява кремовете, считани за токсични

Снимка: Wikipedia
15:40 05.01.2020
Малката тихоокеанска островна държава Палау стана първото място в света, забранило използването на слънцезащитен крем, считан за токсичен за кораловите рифове, съобщи Евронюз.

Палау, който се намира в западната част на Тихия океан на около половината път между Австралия и Япония, е известен с морския си живот и се счита за една от най-добрите дестинации за гмуркане в света, но правителството се притеснява, че популярността му струва скъпо.

"Трябва да живеем и да уважаваме околната среда, защото средата е гнездото на живота. Без нея никой в ​​Палау не може да оцелее", заяви президентът Томи Ременгесау.

Ременгесау заяви, че има научни доказателства, че химикалите, открити в повечето слънцезащитни продукти, са токсични за коралите, дори в минимални дози.

„Токсичните слънцезащитни химикали са открити в критичните местообитания на Палау и в тъканите на най-известните ни същества“, добави той.

Тъй като популярните места за гмуркане на Палау редовно се пълнят с туристи, има опасения, че натрупването на тези химикали би повредило непоправимо рифовете.

От Нова година всеки слънцезащитен крем, внесен или продаван в Палау, ще бъде конфискуван, а собственикът му ще бъде глобен в размер на 1000 щатски долара (893 евро).

На 1 януари също така водите на острова вече се считат за морско убежище, едно от най-големите в света, което затваря 80% от изключителната си икономическа зона за риболов и други морски дейности. 

Морското убежище забранява търговския риболов в около 500 000 квадратни километра (190 000 квадратни мили) от океана.

Законодателството също така изисква повечето чуждестранни флоти, работещи в ограничения риболовен район, да разтоварят улова си в Палау и след това да платят експортна такса.

Министърът на околната среда Умич Сенгебау заяви, че законът гарантира, че Палау има първи права за закупуване на риба, уловена в района, за да задоволи местното търсене преди разрешаването на износа.

През 2009 г. Палау създаде първото убежище на акули в света, за да предотврати рязането на перките на акулите, преди да бъдат хвърлени обратно в морето, за да умрат.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: забрана | околна среда | корали | Палау | слънцезащитни продукти | слънцезащитен крем | токсичен | рифове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ