Panasonic прекратява соларното партньорство с Tesla

Слабото търсене на слънчеви клетки от Tesla принуди Panasonic да изпрати по-голямата част от продукцията си в чужбина

Снимка: БТА

Японският гигант Panasonic планира да се откаже от партньорството с Tesla за производството на слънчеви клетки в завода на американския играч в Ню Йорк. Този ход увеличава несигурността около соларния бизнес на компанията на Илон Мъск, придобит за 2.6 млрд. долара през 2016 г., пише Reuters.

Panasonic потвърди в сряда, че прекратява производството до края на май, а до края на септември ще напусне и завода. 

Стратегията на японската фирма за растеж на печалбата и прекратяване на нерентабилния бизнес с потребителска електроника несъмнено са в основата на решението за оттегляне. Също както и слабото търсене на слънчеви клетки от страна на Tesla, което принуди Panasonic да изпрати по-голямата част от продукцията си на клиенти в чужбина.

Това е поредният знак, че партньорство между Panasonic и американския производител на електрически превозни средства изнемогва и краят му е близо. Разрушеното сътрудничество кара Tesla да диверсифицира доставчиците си на батерии, като включи южнокорейската LG Chem и китайската Amperex Technology.

Panasonic ще продължи работата си с Tesla в съвместното им предприятие за автомобилни акумулатори в щата Невада, по информация на запознати с казуса. След години производствени проблеми и закъснения, бизнесът им с акумулатори отчете първата си тримесечна печалба.

Когато компаниите стартираха партньорство си през 2016 г., Panasonic заяви, че ще инвестира над 30 млрд. йени (271.96 млн. долара) в завода в Бъфало, а Tesla пое дългосрочен ангажимент да купува от тях.

Panasonic вече е свил соларния си бизнес заради конкуренцията от страна на по-евтини азиатски компании. Миналата година японският гигант продаде завода си за слънчеви панели и изследователската група в него на китайската GS-Solar за неразкрита официално сума.

Американският автомобилостроител заяви, че оттеглянето на Panasonic няма да окаже никакво влияние върху дейността му. Той откри над 1500 работни места в Бъфало, за да изпълни 1460 поръчки преди април. Ако се справи с тази задача, ще избегне неустойка в размер на 41 млн. долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електромобили | Panasonic | батерии | Tesla | електрически коли | слънчеви клетки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини