Правителството продължава ударното взимане на вътрешни заеми

Министерството на финансите подготвя нова 5-годишна емисия за 200 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

Движено от благоприятната пазарна конюнктура и постигнатите изключително добри резултати при предишните две емисии на държавни ценни книжа (ДЦК), Министерството на финансите се подготвя да пласира трета 200-милионна облигация. Тя ще бъде със срочност от 5 години и фиксирана годишна лихва от 0.01%.

Търгът е планиран за 10 февруари, съобщава Българска народна банка (БНБ), която организира пласирането.

От началото на тази година държавата е изтеглила от вътрешния пазар общо 400 млн. лв. - първият път чрез 5-годишни ДЦК, а вторият - чрез 10.5-годишни. И при по-малкия матуритет беше постигната отрицателна доходност от -0.11%, а при втората - рекордно ниската положителна доходност от 0.13%.

В закона за бюджета за 2020 г. е записано, че правителството може да вземе вътрешен заем на обща стойност 2.2 млрд. лв. За разлика от миналата година, през тази парламентът разреши на правителството отново да излезе на международните дългови пазари.

По данни на БНБ през тази година предстоят плащания по падежи и лихви на обща стойност 1.19 млрд. лв., като става въпрос само за емисиите на вътрешния пазар. През тази година падежира и един външен заем за 165 млн. евро, взет през 2013 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: облигации | ДЦК | БНБ | емисия | вътрешен дълг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини