10 причини да не сте богати

И те нямат нищо общо с това колко пари печелите

Снимка: Pixabay
14:21 29.12.2019
Причината, поради която не сте милионер (или дори не сте на път да станете такъв), е наистина доста проста. Вероятно предполагате, че това е така, защото не печелите достатъчно пари, но истината е, че за повечето хора, независимо дали накрая ставате милионер или не, има много малко общо с количеството пари, което печелите. 

Това е начинът, по който се отнасяте към парите в ежедневието си, пише The Street.

Ето 10 възможни причини да не сте милионер:

10. Грижа ви е какво мислят съседите

Ако се състезавате срещу тях и материалните им притежания, вие губите трудно спечелените пари за играчки, за да ги впечатлите, вместо да изграждате богатството си.

9. Не сте търпеливи

До ерата на кредитните карти беше трудно да похарчите повече, отколкото сте имали. Днес това не е така. Ако имате дълг по кредитна карта, защото не можете да изчакате, докато имате достатъчно пари, за да закупите нещо в брой, вие правите другите богати, докато се вкарвате в дългове.

8. Имате лоши навици

Независимо дали става въпрос за тютюнопушене, пиене, хазарт или някакъв друг лош навик, навикът използва много пари, които биха могли да отидат за изграждане на богатство. Повечето хора не осъзнават, че цената на техните лоши навици се простира далеч над непосредствената цена. 

Вземете например пушенето - то струва много повече от закупения пакет цигари. Освен това се отразява негативно на богатството ви под формата на по-високи застрахователни ставки и намалена стойност на вашия дом.

7. Нямате цели

Трудно е да се изгради богатство, ако не сте отделили време да разберете какво искате. Ако не сте си поставили цели за богатство, няма вероятност да ги постигнете. Трябва да направите повече, отколкото да заявите: „Искам да съм милионер“. Трябва да отделите време, за да определяте целите за спестяване и инвестиране на година и да измислите план как да постигнете тези цели.

6. Не сте се подготвили

От време на време се случват лоши неща на най-добрите хора и ако не сте се подготвили подобно нещо да ви се случи чрез застраховка, всяко богатство, което може би сте изградили, може да изчезне за миг.

5. Опитвате се да направите бързи пари

За огромното мнозинство от нас богатството не идва моментално. Може би вярвате, че хората, които печелят от лотарията, са хиляди, но истината е, че е много по-вероятно да бъдете ударени от мълния, отколкото да спечелите лотарията. Това желание за бързо забогатяване вероятно се разпростира в начина, по който инвестирате, със сходни резултати.

4. Разчитате на другите да се грижат за парите ви

Вярвате, че другите имат повече знания за паричните въпроси и разчитате изключително на тяхната преценка, когато решавате къде да инвестирате парите си. За съжаление, повечето хора искат сами да печелят пари и това е тяхната основна цел, когато ви кажат как да инвестирате парите си. 

Вслушвайте се в съветите на други хора, за да получите нови идеи, но в крайна сметка трябва да знаете достатъчно, за да вземете свои собствени решения за инвестиране.

3. Инвестирате в неща, които не разбирате

Чувате, че Боб е направил много пари, правейки нещо, и искате да хванете и вие този влак. Ако Боб наистина правеше пари, той ги прави, защото разбира как работи инвестицията. 

Хвърляйки парите си, защото някой друг е направил пари, без да разбирате напълно как работи инвестицията, само ще ви лиши от богатство.

2. Страхувате се

Толкова сте изплашени от риска, че държите всичките си пари в спестовна сметка, която всъщност губи пари, когато инфлацията влезе в уравнението, но въпреки това отказвате да ги преместите на място, където са възможни по-високи нива на възвращаемост, защото се страхувате, че ще загубите пари.

1. Пренебрегвате финансите си

Заемате нагласата, че ако изкарате достатъчно, финансите ще се погрижат сами за себе си. Ако в момента имате дълг, той по някакъв начин ще се реши в бъдеще. 

За съжаление е необходимо планиране, за да станете богат. Това не се случва магически на огромното мнозинство от хора.

В действителност вероятно не само един от горните лоши навици са ви попречили да станете милионер, а комбинация от няколко от тях. Погледнете внимателно списъка и направете своята преценка. 

Ако искате да бъдете милионер, това е напълно във вашата сила, но ще трябва да се сблъскате с проблемите, които в момента ви пречат да създадете това богатство, преди да имате шанс да се наречете такъв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | пари | милионер | причини | съвети | богат