Сърбия пусна магистралата от Ниш до България

15:17 09.11.2019
Официално днес бе открита магистралата Димитровград (Цариброд) – Ниш, част от Трансевропейския транспортен коридор 10.

"Можем да кажем като германците, че от днес Берлинската стена между България и Сърбия падна", коментира  министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на магистралата , на което присъства по покана на сръбския президент Александър Вучич.

Борисов пристигна в Сърбия с хеликопер, където участва в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък. Дължината на трасето е 86,9 км като изграждането му започна през 2011 г.

Събитието бе излъчвано на живо във Facebook профила на премиера Борисов, отбеляза БНР.

"От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар", каза Борисов и допълни, че за България новия участък от магистралата също е важен, тъй като така ще може по-лесно да изнася своите стоки към Западна Европа. "Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия", заяви още министър-председателят.

С пускането на новия участък приключва процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница.

"Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български", каза по-рано Вучич, цитиран от Танюг.

Началото на официалната церемония бе поставено с изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

Припомняме, че участъкът трябваше да бъде завършен още през четвъртото тримесечие на 2017 г., но свлачища попречиха неколкократно на спазването на предварително обявения срок.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини